A Google felfigyelt a biciklisekre

2010.03.10. 14:31

A Google betartotta októberi ígéretét, és szerdán bejelentette, hogy biciklis útvonaltervezővel bővült a Google Maps. A szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államokban működik, még ott se mindenhol: New Yorkban, Minneapolisban, San Franciscóban, Portlandben, Oregonban már a biciklisek is tervezhetnek, írja a Wired.

Ezt a szolgáltatást hiányolták a legtöbben az utóbbi években, az erről szóló petíciót 50 ezren írták alá, mondta a Google Maps termékmenedzsere az Amerikai Kerékpáros Liga idei csúcstalálkozóján Washingtonban. A Kerékagy is már 2008 óta aktívan szurkol, hogy elinduljon a szolgáltatás, de mi még folytatjuk, amíg el nem jutnak Magyarországig.

A Google fejlesztette algoritmus segítségével a tervezéskor figyelembe veszik a bicikliutakat, a forgalomirányító eszközöket és a földrajzi adottságokat, hogy a legkedvezőbb útvonalat ajánlhassák. Így ha egy hegy akad az utunkba, akkor alapból a kerülést javasolják, aki mégis a mászás mellett dönt, manuálisan megváltoztathatja.

Az útvonalterv színeiből az utak minőségére is lehet következtetni: sötétzölddel jelölik a biciklis autópályákat, vagyis a legjobb minőségű utakat, világoszölddel az egyszerű bicikliutakat, zöld pöttyözéssel pedig azokat a szakaszokat, ahol ugyan nincs bicikliút, de például kis forgalmuk miatt alkalmasak kerékpározásra.