Mégsem építenek értelmetlen kerékpárutat Újpesten

2010.03.11. 17:44
Nem épül meg a kerékpárút a Külső-Szilágyi úton, határozott szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A döntés a Kerékpáros Klub hároméves küzdelmének volt az eredménye.
 
Az ügyet nem ismerők számára meglepő lehet, hogy a civilszervezet egy bicikliút ellen foglalt állást. Tudnivaló azonban, hogy a tervek egy egyszerre balesetveszélyes és értelmetlen beruházást takartak.
 
A Káposztásmegyeri lakótelep mellett futó út ugyanis elég széles ahhoz, hogy azon biztonságos kerékpáros sávot alakítsanak ki. Ehelyett a Főváros a járdára vitte volna a bicikliseket, ami a felmérések szerint balesetveszélyes. A kanyarodó autók ugyanis éppen az ilyen utakról, azaz a járdáról a kereszteződésbe gördülő kerékpárosokat szokták elütni, miközben a forgalommal együtt haladó biciklisek mozgását követhetik a járművezetők.
 
Ezen túl a járdán közlekedő biciklisek és a gyalogosok egymást is akadályozzák, szólt a Kerékpáros klub érvelése.
 
A szervezet érthetetlennek nevezte, hogy miért pályázik egy járdán vezetett bicikliút kialakítására 200 millió forintra a város.
 
A Főváros az NFÜ-nél pályázott EU-s támogatásra, amelynek feltétele volt, hogy egy civil szervezet véleményét is csatolják. Mivel a Kerékpáros klub nem támogatta a beruházást, a Főváros megkerülte őket, és a Városi Biciklizés Barátai nevű szervezettel íratta alá a pályázatot.
 
A civilszervezet ezek után emailekkel lobbizott a fővárosi illetékeseknél, és kampányukat folytatták azután is, hogy az NFÜ megítélte a támogatást. A szervezet hároméves lobbitevékenysége végén a legutóbb magukat a frakcióvezetőknek írt levelet, azt kérve, hogy ne támogassák az értelmetlen és pazarló beruházást.
 
A közgyűlés végül szerdán elutasította beruházási indítványt. Bár az EU-s pénzt így nem hívhatja le a Főváros, László János, a klub vezetője szerint maga a város önrésze is elég a kerékpársáv megépítéséhez. Az út ugyanis eleve elég széles, és kevés a kereszteződés, így csak néhány lámpára, táblára és útfestésre van szükség.