Ellopták a trehányul kirakott 6. kerületi biciklitárolót

2010.05.05. 09:36

Az élet oldja meg a terézvárosi önkormányzat hibáit. A néhány napja kihelyezett, és rögtön kidőlt négy biciklitároló-elemből kettőt a hétvégén már el is loptak. Ezzel egyrészről az önkormányzat megúszta a munka felét, másrészt a gyanútlan kerékpárosok biciklijét sem viszik el a tárolóval együtt.

Ahogy arról beszámoltunk, a hatodik kerületben, a bicikliparkoló-hiányos Oktogon környékén felállítottak egy biciklitárolót. Az amúgy praktikus P-elemeket azonban a játszótérre, a bokrok mögé dugták el, és olyan gondatlanul rögzítették azokat, hogy nem sokkal később ki is döltek.

Rossz reklám

Cikkünk után jelentkezett a P-elemeket tervező cég, vállalva, hogy a saját költségén hozná rendbe a parkolót. A cég képviselője, Orlai Balázs azt is megemlítette, hogy nem ők szerelték fel a kidőlt tárolót, de nekik a jelenlegi helyzet rossz reklám.

Egyébként már a magyar fejlesztés története is kalandos: a P-elemeket egyetlen hazai vállalkozó sem tudta elkészíteni a megfelelő minőségben, így a magyar dizájnerek végül egy cseh céggel állapodtak meg. Az általuk szabadalmaztatott formát a szerződés szerint mindkét cég árulhatja. Így történhetett, hogy Terézváros végül nem a magyar cégtől vásárolt, hanem Csehországból rendelte meg a parkolókat. Azok felállítását is ők szervezték meg. 

Ennek ellenére Orlai cége hajlandó saját költségén rendbe hozni a parkolót.

Az önkormányzat elkésett

Erre nem biztos hogy szükség lesz, a kerület ugyanis arról tájékoztatott minket, hogy munkatársaik pénteken kiszálltak a helyszínre, megállapították a problémát és hamarosan elhárítják azt. Szilágyi Erika, az önkormányzat sajtósa elmondta, hogy a cég garanciát vállalt a telepítésre is, így a helyrehozatal nem kerül pénzébe az önkormányzatnak.

A helyzetet azonban bonyolítja, hogy hiába volt az alapos szemle, az nem akadályozta meg a tolvajokat, hogy hétvégén két elemet ellopjanak. Az önkormányzat a térfigyelő kamerák felvételeinek vizsgálata után ered majd a bűnözők nyomába, hogy visszaszerezve a parkolóelemeket újra a kerékpárosok rendelkezésére bocsássák azokat.

A főváros még lassabb

Azt is megtudtuk, hogy a kerület azért éppen az eldugott Jókai téri helyszínt választotta, mert az Andrássy út fővárosi kezelésű terület, ahol csak a városháza engedélyével lehet parkolót felállítani. A fővárosi ügyintézés azonban olyan lassú, hogy hónapokat kellett volna várni a papírokra.

Hasonló a helyzet az általunk kritizált Liszt Ferenc térrel is. A kerület a főút mellé nem rakhatott parkolót, így került beljebb, az első taraszok mögé a bicikliparkoló. Amely persze nem nagy segítség az útról érkezőknek, különösen, hogy megközelítéséhez a szűk járdát kell használni, hiszen a szélesebb oldalt a Menza terasza foglalja el.

Orlai Balázs szerint egyébként ennek a telepítésével is gond van: az egyik elemet értelmetlen volt a többire merőlegesen elhelyezni, vélte a szakember. 

Kritizáltuk a holland követség ajándék biciklitárolóját is, amelyet szerintünk perifériális helyen, a tér Zeneakadémia felőli végén állítottak fel. Kiderült, hogy ez a Kerékpárosklub javaslata alapján került oda, azon az alapon, hogy a túlsó oldalon már van egy alkalmatosság.