15 másodperc, és viszik a bringát

2010.05.28. 13:34

A Londonban készül bringás okító film szerint egy kisebb bringaparkolóban szerzett tapasztalatok szerint a lelakatolt kerékpárok 30-40 százaléka 15 másodperc alatt lenne ellopható.

A brit kerékpáros szervezetek azért kezdtek biztonságnövelő kampányba, mert az utóbbi egy évben drámai módon romlott a helyzet a kerékpárlopások terén. A rendőrség nyilvántartása szerint 75 százalékkal emelkedett a bejelentett elkövetések aránya. Ez összességében azt jelenti, hogy egyetlen év alatt 80 ezer biciklinek kél lába. Alkalomszerű lopások is vannak, de a bűnügyi statisztika romlásáért főleg a furgonokkal portyázó, értékes kerékpárokra specializálódott szervezett bandák a felelősek.

A kerékpáros szervezetek szerint a harcot a két lakatos megoldással lehet leginkább felvenni a tolvajok ellen. Jelentősen megnehezíti a bűnözők dolgát, ha a gép mindkét kerekét, lehetőleg különböző típusú lakattal, lánccal rögzítik a szilárdan beágyazott utcai tereptárgyhoz. A videón Barry Mason osztályozza, ki milyen színvonalon védekezik a kellemetlen meglepetések ellen. Érdekes, hogy milyen könnyű kiszúrni a gyenge biciklizárakat.