Új kormány, új utak?

2010.05.28. 17:28

Sokakat tölt el aggodalommal, hogy a környezetvédelmi minisztériumot beolvasztják a vidékfejlesztésibe, és hogy majd elsikkadnak a zöldügyek. A biciklisek hátradőlhetnek, egy időre legalábbis: feltűntek olyan jelek, hogy a parlamentben érdemben foglalkoznak majd a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésével.

A fenntartható fejlődés bizottságban pénteken hallgatták meg Fazekas Sándort, a vidékfejlesztési tárca leendő vezetőjét. Az első meglepetés az volt, hogy a miniszterjelölt a tervek ismertetésekor kimondta a kerékpár szót – a közösségi közlekedés fejlesztése mellett kiemelt feladatként említette a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését. És itt még nincs vége.

A bizottsági tagok a beszámoló után kérdéseket tettek fel, a fideszes Bartos Mónika pedig azt kezdte firtatni, hogy Fazekas Sándor vajon mit ért a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése alatt. Elmondott egy történetet is, ami arról szólt, hogy egyszer késő este biciklizet az úttesten, a sötétben nem vett észre egy kátyút, és nagyot esett. Elsütötte a nagyot bukott a politikusnő poént is.

Fazekas azzal kezdte a választ, hogy elmesélte, amikor a családjával körbebiciklizte a Fertő tavat és a Balatont, meg azt is mondta talán, hogy szeret biciklizni, az önéletrajzában mindenesetre ezt írja. Óriási teendőnek tartja a fejlesztéshez szükséges források előteremtését, vagy akár átirányítását.

Bartos Mónikával váltottunk pár szót, ő azt mondta, hogy lesz egy munkacsoport, akik kifejezetten a kerékpáros ügyekkel foglalkoznak majd, rajta kívül például Kósa Lajos lesz benne. Azt is mondta, hogy számítanak a civilek együttműködésére, és hogy a Magyar Kerékpáros Klubtól több jó tervet is kaptak már.

Mondjuk Demszky Gábort is többször lefotózták biciklin.