Nem büntették meg a hazudós New York-i rendőrt

2010.07.16. 16:35

Négy évet is kaphatott volna, de szabadon távozhatott a bíróságról Patrick Pogan, korábbi New York-i rendőr, aki egy youtube-os videó miatt lett közismert, főleg a biciklisek nemzetközi világában. A rendőr 2008-ban szándékosan és durván fellökte a Critical Mass egyik résztvevőjét, majd a jelentésben azt állította, hogy csak meg akarta állítani a kerékpárost, aki direkt nekiment. Pogan hazugságát a felvonulás egyik nézőjének videója leplezte le.

Amerika szerte nagy megrökönyödést váltott ki, Maxwell Wiley bíró még a védő által kért büntetésnél is enyhébb ítéletet hozott a New York-i rendőrségtől kirúgott Pogan ügyében.

A sajtóban kiemelik, hogy még az exrendőr ügyvédje is úgy gondolta, védence nem úszhatna meg símán a valótlan rendőrségi jegyzőkönyvet és a bántalmazás vádját, ezért védőbeszédében közmunkára kötelező ítéletet kért.

A szövetségi bírót azonban a jelek szerint meghatották a rendőrfamília által szervezett támogató levelek, és hivatalosan feltételesen, de a híradások szerint gyakorlatilag feltétel nélkül felmentette a vádak alól a 24 éves férfit, aki ítélet felolvasása után könnyek között mondott köszönetet családjának.

Pogan tíz napja került ki a rendőr-akadémiáról, amikor 2008. július 25-én azt a feladatot kapta, hogy a Times Square-n vegyen részt a rendfenntartásban, és figyelje a közlekedési kihágásokat. A rendőr azonban szinte nekifutásból lökött fel úgy egy biciklist, hogy az a járdán álló nézők közé esett. Pogan ezt követően megpróbálta a kerékpárost bemártani. A jelentésben azt írta, hogy büntetést akart kiróni rá, ezért megállásra szólította fel, de a kerékpáros nem engedelmeskedett, sőt kormányával nekiment. A bringást minden bizonnyal el is ítélték volna, ha nem kerül elő a videó, amelyet azóta több mint 2,6 millióan láttak.