Büntet-e a kalauz, ha nincs ingyenes kerékpárjegy?

2010.09.24. 21:16

Nem igazán megy – sőt egyik olvasónk szerint még rosszabbodik is – a MÁV-nál a kerékpáros világtrend átérzése. Pacsker a vasúti pénztárakban azt tapasztalta, hogy az alkalmazottak nem is hallottak olyasmikről, mint a Critical Mass, fogalmas sem volt arról mi az Európai Mobilitás Hét, a Bringázz a Munkába mozgalom vagy az Autómentes Nap, és csak hosszas magyarázás után rémlik nekik valami.

Pacsker tavaly elhatározta, hogy megírja saját és ismerősei dühítő élményeit, de végül csak idén fogott hozzá.

Tavaly ugyanis a Critical Mass napján, az Európai Autómentes Napon, Gödöllőről Budapestre menet a jegypénztáros azt a tájékoztatást adta, hogy nem kell kerékpárjegy (és a vonaton a kalauz nem is kérte), este visszafele viszont a barátját 2000 forintra megbüntették, mert nem volt kerékpárjegye.

Azóta már tudja, „ingyenes kerékpáros regisztrációs jegyet” kell váltani, viszont gyakran ismételgeti magának a kérdést, miért kell 2-8000 forintra kell büntetni ezen a napon minden biciklist, amikor csak azért kell a jegy, hogy statisztikát készítsenek arról, mennyivel volt több biciklis a vasúti járatokon.

Ingázó olvasónknak az a benyomása, hogy a mávosok közül az idén még kevesebben törődtek a biciklisek ügyeivel, mint tavaly: „A kalauzok már nem kalauzolnak, hiszen maguk a legalapvetőbb információk birtokában sincsenek, csak behajtanak. Amióta tart a Mobilitás Hét, azóta kerékpárral közlekedem egy agglomerációs városból az egyetemre úgy, hogy közben vonattal is utazom. A jegypénztárosok tágra nyílt szemmel értetlenkednek, mikor közlöm, hogy egy „ingyenes kerékpárjegyet” kérek. Mi lenne, ha még azt kéne mondanom, hogy kerékpárbérletet, de olyan áron, amilyen a 15km-es bérlet?! Én magyarázzam el a jegypénztárosnak a MÁV saját maga által kiadott kedvezményeit? És jegypénztáros tágra nyílt szemei után pár másodperccel megtörténik a felismerés, azt mondja: „ja van az az akció most!?”

„Nem, drága jegypénztáros néni, ezt Európai Mobilitás Hétnek hívják és tessék már adni azt az ingyenjegyet, mert elmegy a vonatom, amire amúgy is nehezen tudom feltuszkolni a biciklim, mert csak 2-3 hely van az új piros vonatokon, de oda úgy is mindig emberek ülnek – pszichológiai hadviselés ez a javából a vonatos kerékpárosok ellen.”

„A kalauzok sem tájékozottak ez ügyben. Mikor kell „térítésmentes kerékpár regisztrációs jegy”, kell-e, ingyenes, mi van most, vizsgálja, ne vizsgálja, behajtsa, ne hajtsa? Mindenki mást mond, mindegyikük máshogy viselkedik! Az egyiküktől úgy kell kikönyörögnöm, hogy adjon, mert zárva a pénztár, a másik meg meg akar büntetni.”