Ritkítja a spermát a túl sok biciklizés

2011.02.16. 11:32
92 hozzászólás

Több orvosi szaktanulmány állítja, hogy a szenvedélyes kerékpározás hosszú távon rossz hatással lehet a férfiak szexuális teljesítményére, és akár terméketlenséghez is vezethet.

Egy spanyolországi vizsgálat szerint a triatlonisták között azoknak volt a legrosszabb a spermium minősége, akik a legtöbbet edzett kerékpárral. A cordobai egyetemen készült tanulmány szerint nem is kellett sok ahhoz, hogy látványosan romoljanak a statisztikai eredmények. Azoknál, akik hetente 100-110 kilométernél többet kerékpároztak 4 százalék körülire jött ki a normál, egészséges spermák aránya, ami a boston.com egészségügyi tanácsadója szerint már nemzőképességi problémákkal járhat.

Határozott statisztikai kapcsolatot talált a kerékpározás és az alacsony spermiumszám között egy bostoni kutatás is.

A bostoni egyetem 2200 olyan férfit kérdezett testedzési szokásairól, akik mesterséges megtermékenyítési klinikán jártak.

A Termékenység és sterilitás (Fertility and Sterility) címen publikált tanulmány azt állítja, hogy a rendszeres sportolást kerülők 23 százalékát érintette ez a probléma, a heti rendszerességgel, legalább öt alkalommal biciklizőknél viszont 31 százalékot. A kutatók megvizsgálták az ivarsejtek motilitási mutatóját is, azaz, hogy a spermiumok között milyen arányban vannak a jó mozgás képesek. Ez a szám a kevés edzéssel beérők között 27 százalékban bizonyult alacsonynak, a rendszeresen kerékpározók között viszont 40 százalékban.

Az orvosok egyelőre csak találgatnak, a tanulmányszerzők szerint is több vizsgálatot kell elvégezni ahhoz, hogy egyértelmű összefüggésként értékeljék az eredményeket. A feltevések szerint a kerékpározó férfiak nemzőszerveiben a hagyományos nyergek okozhatnak kárt.