Fizetésre köteleznék a kerékpárosokat New Yorkban

2011.03.02. 15:39

Kósza törvényjavaslatok röpködnek az Egyesült Államok keleti partján: New Jersey-ben épp visszavonták a kerékpárok kötelező regisztrációját előíró javaslatot, amikor New Yorkban újabb változatban bukkant fel az ötlet.

Egy queens-i tanácstag, Eric Ulrich komolyan – bár ezt a helyi bringás blogok erősen kétségbe vonják – állt elő azzal, hogy egész New York Citiyben regisztrálni kellene a kerékpárokat, de a kerékpárosoknak is vezetői engedélyt kellene kiváltani. Legalábbis a felnőtteknek.

Egy másik queens-i képviselő, Michael G. DenDekker a napokban rajta is túltett. Ő New York állam kormányzatának nyújtott be olyan javaslatot, amely rendszám használatát írná elő a kerékpárosoknak. Javaslata szerint évente kellene megújítani a kerékpár regisztrációját, a rendszám kiváltásáért pedig 25 dollárt kellene fizetni. A következő években már csak 5 dollárba kerülne az érvényesítés. DenDekker elképzelése szerint a rendszám megszerzéséhez a kerékpárnak át kell mennie egy alapos műszaki ellenőrzésen. A hivatásszerűen bringázók számára a regisztrációs díjat 50 dollárban álmodta meg a demokrata képviselő.

Nem menne ilyen vidáman

DenDekker szerint a rendszer több mint 1,8 millió dolláros bevételhez juttatná az államot évente.

DenDekker azt állítja, a tervezet egyáltalán nem az állami bevételek növelését célozza, hanem a megnövekedett kerékpáros-forgalom biztonságát szolgálná. A New York-i kerékpárszervezetek képviselői elképedtek az ötleten.