Egy rendőrre jutott két bringás

2011.05.03. 13:35

Az április 4-26. közti 3 hétben tartott fokozott közúti ellenőrzések végrehajtásában 11 878 rendőr és 617 polgárőr vett részt, ők összesen 26 142 biciklist ellenőriztek. A rendőrök feladata volt a közlekedési szabályok betartásának, a láthatóságnak és a kötelező tartozékok meglétének ellenőrzése, illetve az ittasan biciklizők kiszűrése.

Az ORFK összesítése szerint 9301 bringásnál találtak valami gondot: 14 százalékot feljelentettek, 35 százalék fizetett helyszíni bírságot, 51 százalék részesült figyelmeztetésben. 34,2 százalékuknál hiányzott valamilyen kötelező tartozék, 13,6-nál a kivilágítással volt probléma, 13,5 százalék ivott alkoholt. 28 embert kaptak el, akik körözés alatt voltak, további 38-at, akik bűncselekményt követtek el.

Kirívó eset volt, hogy a rendőrök kerékpárosokkal találkoztak az M3-as autópályán, ketten a leállósávban tekertek.

Az ORFK az akciót eredményesnek ítélte. A rendőrök szerint egyre gyakoribb a kerékpárosok körében a jogkövető magatartás, és úgy tudják, hogy a mostani ellenőrzésnek is pozitív visszhangja volt. A három hetes időszakban a tavalyihoz képest felére csökkent a halálos kimenetelű kerékpáros balesetek száma.

Itt pedig megtekinthető az eredményekről szóló, színes grafikonokkal illusztrált prezentációt ppt formátumban.

Egy márciusban publikált EU-s kutatás (pdf) szerint Magyarországon a lakosság 19 százaléka közlekedik rendszeresen kerékpárral, ezzel Hollandia után – Dániával közösen – a második helyen vagyunk az európai rangsorban. A Magyar Kerékpárosklub szerint a biciklivel közlekedők számának emelkedése a leghatékonyabb eszköze a balesetek csökkentésének: minél több a kerékpárral közlekedő az úton, a közlekedésben résztvevők annál inkább megtanulják az együtt közlekedést.