Körbebiciklizhető a Velencei tó - átadták a hiányzó szakaszt

2011.07.25. 08:00

Körbebiciklizhető a Velencei-tó – a kerékpárút befejező szakaszának átadásán Czene Attila is részt vett - szólt a szombati hír, a Kerékagy vasárnap le is tesztelte a "körbeért" kerékpárutat a tó körül. Útibeszámoló következik fotókkal, térképekkel és bicikliutak keresésével.

A szombati sajtóközlemény csak az átadásról szólt, az interneten semmi más - hivatalos - információ nincs a tó körüli kerékpáros infrastruktúráról, a kormany.hu sem büszkélkedik térképpel, fotókkal.

Fontos megjegyezni, hogy úgy turistaként közlekedtünk, a táblák, felfestések alapján tájékozódtunk, térképünk nem volt, csak nagyjából tudtuk, hogy merre kell menni.

Budapestről biciklivel érkeztünk, lefelé Martonvásáron és Pettenden keresztülhaladva találkoztunk bringaúttal. A Pettendi szakasz egész kultúrált, az ember azt gondolná, hogy ez is a Velencei tó-projekt része, de nem kapcsolódik a Velencénél kezdődő tókerülő-úthoz.


View Velencei tó körül in a larger map

Velence, Gárdony és Agárd gyakorlatilag egybeépült, mindhárom településen végig a járdán került kialakításra a bicikliút a szokásos módon, széles járdát építettek térkőből amin helyenként osztott, helyenként osztatlan - úgynevezett bringajárda - vezet.

Érdekesség, hogy a 7-es főút mellett Gárdonyban és Agárdon is van rendes bringasáv, amit az út széléről választottak le réges régen, de egy-két táblától eltekintve semmi sem jelzi, hogy az bicikliút. Csak onnan lehet tudni, hogy ha az egyik oldalon megszűnik a felfestés, ott a járdán kezdődik egy bicikliút és vica-versa.

Az, hogy ebből a túrából Kerékagy-bejegyzés is lesz, az Agárd és Dinnyés között vált véglegessé. Egyrészt Agárd határában szuper, széles, jó minőségű bringaút kezdődik a 7-es út mellett, vége a Velence óta tartó kisebb-nagyobb padkáknak, kósza gyalogosoknak belógó autóknak és hálistennek a térkőnek is. (Aki tudja, hogy az utak tervezői miért vonzódnak a biciklis szempontból kifejezetten bosszantó térkőhöz, az szóljon hozzá).


View Velencei tó körül in a larger map

Másrészt Dinnyésnél ez a remek út véget ér, és egy fia tábla nincs, hogy merre kellene menni. Nulla tábla, zéró felfestés. Az irányt tudtuk, hogy merre kell menni, így a tovább indultunk azon az úton, amibe a bringaút torkollott, így jutottunk el Dinnyés vasútállomás átépítés miatt lezárt közúti átkelőjén keresztül a Pákozd felé vezető bekötőútra. Keresztezvén a 7-es utat, találtunk egy bringautat aminek épp ott volt vége - ez lehetett a híresen rossz minőségű agárdi bringaút - nem baj, hogy kihagytuk. Megyünk tovább a pákozdi úton a tó nyugati oldalán, ahol semmilyen biciklis jelzés nincs.

darthwalk: Pákozdi bekötőút

Egyetlen mégis van, a pákozdi útról ágazik el Székesfehérvár felé egy bicikliút, a bekötőút végén Pákozdon ismét megleljük az újonnan épült bicikliutat, a nagy kérdés csupán az, hogy hol kellett volna erre ráhajtani? Ha jól csináltuk és Dinnyés és Pákozd között a bekötő úton kell jönni, akkor miért nincs kitáblázva?

darthwalk: Pákozdi bringaút

Pákozdon keresztül is térköves út vezet, ami a falu határában aszfaltra vált, egy ideig halad az autóút mellett, majd befordul az erdőbe. Ez egy nagyon szép, nyugis szakasz, a pákozdi pihenőn keresztül elvisz a Sukorói arborétumba, majd végigmegy a tó partján, azon a részen, ahová végül nem épül kaszinó. Ez a szakasz nem új, mert autók eddig is jártak erre, de jól biciklizhető és egész Velencéig tart.

darthwalk: Aszfalt az erdőben

Velencén találkoztunk néhány érdekes megoldással. A bicikliutat levitték a tó partjára, a Kemping utcán és a strandon (!) keresztül egész le a wakeboard pályáig. Július dacára 20 fok van, így a strandon nincs senki, de aki strandidőben jár erre, annak legyen csengője, mert a fürdőzőknek egyáltalán nem fog feltűnni, hogy egy bicikliúton sétálnak.

darthwalk: Strandsétány emberekkel

Áttekertünk a strandon, a - térköves - sétány egyre keskenyebb lett, majd egyszer csak 90 fokkal elfordult egy kis kikötő/beszögellés miatt. Érthetetlen, hogy miért erre hozták az utat, elképesztő veszélyes, simán belehajthatsz a vízbe. Az alábbi fotó bal felső sarkából érkeztünk:

darthwalk: Bicikliút wtf

Nem baj, megkerültük a beszögellést, és 30 méter után egy kerítés zárta le az egész partot - a félbemaradt "Velence kapuja" beruházást kerítették el, valamikor régen. Vissza kellett menni néhány métert és a füvön át, két kerítés között áthajthattunk az eldugott Velence kapuján, kiértünk egy botrányos minőségű utcára - bringaútnak nyoma sincs. Végül az utca végén Velence vasútállomásnál találtunk újra bicikliutat, ami átvitt az állomás alatt - innen indultunk vissza Budapestre.

darthwalk: Nem ér körbe

Az egy dolog, hogy "körbebiciklizhető" a tó - eddig is meg lehetett csinálni, csak többet kellett menni közúton. Az nem igaz, hogy "körbeért a bicikliút" - mert az út nem folyamatos, vagy, ha folyamatos, akkor nagyon rosszul van kitáblázva egyes helyeken - erre jobban oda kéne figyelni. Az sem ártana, ha a régiónak lenne - vagy megtalálható lenne - egy olyan honlapja, amin a bicikliút térképe elérhető, bár ez nem pótolja a táblák hiányát.

Ennek ellenére a Budapest - Velencei tó - Budapest túrát csak ajánlani tudom mindenkinek aki szeretne egy délelőtt 116 kilométert biciklizni, álljatok neki bátran.

Friss: kommentben írták a férfiak, hogy tulajdonképpen van térkép, ebben. De csak az új szakaszról