Hirtelen megnyílt, aztán hirtelen bezárt az alagút

2011.08.10. 10:38

Nem csattogott a szalagvágó olló, fű alatt megnyílt a Margit híd budai hídfőjébe fúrt kerékpáros alagút. (Tenczer Gábor kolléga átbiciklizett rajta, és írt egy posztot.)

Kedden a legforgalmasabb fővárosi kerékpárúton közlekedők egyszer csak azt vehették észre, hogy nem kell a Margit híd alá, a kocsik közé behajtaniuk, ha folytatni akarják útjukat, vagy óriásit kerülniük, ugyanis megnyílt Budapest új kerékpáros alagútja.

Érdekes, hogy a megnyitást nem harangozták be, nem szerveztek köré sajtóeseményt, mégiscsak a Margit híd rekonstrukciójának legnagyobb újításáról lenne szó, de így van ez jól. Valószínűleg mással voltak elfoglalva a felelős kommunikátorok.

Tarlós István például a be sem zárt Állatkertet nyitotta újra, aranyollóval átvágva a nemzeti színű avatószalagot, a Margit híd konzorcium pedig a képileg különösen jól megjeleníthető éjszakai teherautós terhelési próbát promotálta nagy erőkkel. Az, hogy több ezer biciklista életét megkönnyítő fejlesztés történt, nem volt ennyire fontos. A lényeg azonban mindenképpen az, hogy megnyílt az átjáró.

Az alagút már egy ideje készen állt, de kordonokkal rekesztették el a kerékpárosok elől. A megnyitás idejét firtató korábbi kérdésünkre a Budapesti Közlekedési Központ július végén azt válaszolta, hogy még folynak az egyeztetések a hatósággal, az átjáró tervezett, végleges forgalomba helyezése augusztus közepén lehet. Úgy tűnik, az események - szokatlan módon - most inkább felgyorsultak.

UPDATE
Korai volt protokolláris megnyitót hiányolni. Szerdán délutánra újra kordont raktak az alagúthoz. Hiába van Sziget, és a szokásosnál is erősebb kerékpárforgalom, a jelek szerint csak egy kósza próba, vagy tévedés lehetett, hogy néhány órán át használható volt az új kerékpáros beruházás.