Gigászi biciklis beruházást tervez a miniszterelnöki megbízott

2011.09.05. 15:25

Tizenkétmilliárdos kerékpárút-építési koncepció készült a Garancsi István kerékpárügyi miniszterelnöki megbízott megrendelésére. A Magyarországon soha nem látott biciklis megaberuházás az EuroVelo 6-os európai hálózatban kötné össze a Duna-partján az osztrák határt Budapesttel.

A kerékagy információi szerint több mint 200 kilométernyi európai színvonalú új kerékpárút megépítését tervezi Garancsi István.

A nemrég kinevezett kerékpárügyi miniszterelnöki megbízott, aki a Videoton futballcsapat tulajdonosi székén keresztül került a posztra, a múlt héten Komáromban már bejelentette, hogy előrehaladott tárgyalások folynak az EuroVelo 6-os folyosó teljes magyarországi szakaszának egy kiemelt projekt keretében történő megépítéséről. A megbízott Völner Pál infrastruktúrafejlesztésért felelős államtitkár jelenlétében azt nyilatkozta, hogy az építkezés a jelenlegi költségvetési ciklus végére akár be is fejeződhet.

Bár Garancsi szerint a szlovák kormány szándékai egyelőre nem ismeretesek, a biciklis beruházás alapkoncepciója már el is készült. Úgy tudjuk, hogy az összesen 282 kilométeres szakasz felén teljesen új kerékpárút megépítésével számolnak. A fennmaradó távban felújítandó szakaszok, és mellékutak is szerepelnek. Az elvárásoknak a jelenleg is létező kerékpárútból csupán 25 kilométer épülne be a későbbi magyar EuroVelo folyosóba.

eurovelo-kerekparutak.gif

A koncepció szerint a becslések két Duna-híddal és 36 darab kisebb híddal tűzdelt szakasz megépítse közel 12 milliárd forintot igényel majd.

Az 1997 óta létező EuroVelo-hálózat 6-os jelű útvonala az Atlanti-óceán pártjától a Fekete-tengerig vezet, közel 5000 kilométer hosszan. A folyosó áthalad Franciaországon, a Loire-völgyén (Orleans), Svájcon (Bázel), és Németország déli részén (Bajorország, München), majd a Duna partját követve Ausztriában (Passau -Bécs), Szlovákiában (Pozsony/Bratislava- Komárno- ), illetve Magyarországon (Győr- Esztergom- Budapest- Csepel-sziget- Baja), Szerbiában (Belgrád), Bulgáriában (Rusze), Romániában (Turnu Magurel) vezet Constanta (Románia) kikötőjéig. A magyarországi szakasz 450 kilométer hosszú.