Két év börtön a biciklitolvajoknak?

2011.10.28. 14:48

Súlyos szabadvesztéses büntetést javasol a kerékpárlopások elkövetői számára a Jobbik. A párt szerint a hatósági keménykedés javíthat a lopások felderítési arányán is, de hogy mi lesz a börtönökkel azt nem kalkulálták be a javaslatba.

A Jobbik szerint két évig terjedő szabadságvesztéssel kellene büntetni kerékpárlopást. A szigorítással a törvény elismerné, hogy milyen jelentős anyagi és nem anyag jellegű kárt okozhat a biciklik elemelése.

A párt érvelése szerint "a romló hazai közlekedési viszonyokra, életszínvonalra, a növekvő üzemanyagárakra, egyre több ember, sőt egész családok számára válik a kerékpár a fő, esetenként az egyetlen közlekedési eszközzé, akiknek pótolhatatlan kárt okoznak a tolvajok".

Közben szélesedik a kerékpárok feketekereskedelme, és a kerékpártolvajok száma is növekszik, mert az elkövetőknek, ha el is kapják őket, nem kell komolyabb büntetéssel számolnia.

A javaslatnak biztos lesznek támogatói, különösen, hogy mostanában nagy divatja van az ilyen típusú ügyek keménykezes megoldásának, de azért lábjegyzetként megjegyezzük, hogy az amúgy is telitett börtönökben elég nagy lenne a baj, ha újabb hullámban egy nagyobb elkövetői csoport szabadulna rá a rendszerre. És az értékarányt figyelembe véve, mi lesz az autótolvajokkal?