Titkos bringaszámláló az Andrássy úton

2012.10.10. 15:03

Titokban biciklis számlálót helyezett el a BKK az Andrássy úton. A szerkezetet hírverés nélkül helyezték üzembe még július elején, viszont remek honlapot készítettek neki, így mikor a Kerékpárosklub révén hírt kaptunk róla, már negyedévnyi adatot böngészhettünk.

Az adatokat napi, heti, havi lebontásban is megnézhetjük, továbbá megvan a napi, heti és havi átlag is. Az adatokat két irányban is mérik az Andrássy és a Nagymező utca sarkánál elhelyezett számlálókkal: a Deák tér és a Hősök tere irányába.

Napi ezer biciklis

Az adatok szerint átlagosan napi 1000 bringás használja az Andrássyt. A napi lebontásban jól látható, hogy a biciklihasználat a hétvégén visszaesik, hétköznapokon jóval többen tekernek, ami jól mutatja: a budapestiek nem hétvégi kikapcsolódásra, hanem napi közlekedésre használják biciklijüket. Ez a progresszív városi közlekedési kultúra terjedésének fontos és örvendetes jele.

A hétköznapi biciklihasználat miatt van, hogy az átlagos heti biciklis szám az Andrássyn 6 ezer körüli, havonta 23-24 ezren bringáznak erre.

Érdekes, hogy a két irány közt állandó az eltérés. A Hősök tere felé mindig többen bicikliznek, mint onnan vissza, ami azt jelentheti, hogy a Városliget irányában valahol egy óriási, és egyre növekvő biciklihalom található, amelyre naponta dobnak rá újabb és újabb darabokat. Nem tudunk más magyarázatot, hogy miért nem jönnek onnan vissza is a kerékpárok.

Számításaink szerint jelenleg 10 822 darab biciklit tartalmaz a halom. Július 3-a óta ugyanis összesen 97 014 bicikli ment az Andrássyn kifelé, de csupán 86 192 ezer jött vissza.

Megoldásunk nincs, de az biztos, hogy az út jelentős kerékpárforgalmat bonyolít. A Critical Mass-szervező Kürti Gábor számításai szerint az út ezzel csak a közepes forgalmú biciklis útvonalak közt van, a Gellért térnél két óra alatt megy el annyi biciklista, mint egész nap az Andrássyn.