A leggyorsabb biciklist keresik

2013.04.19. 13:04

A szóviccbajnok Amatour címmel és Superman árnyékával szervezett amatőr városi bicikliversenyt április 20-ára, szombatra, az utolsó Critical Mass elé a most startoló és zöld projektekben utazó Kindman Alapítvány. A délelőtt 9-től délután 4-ig tartó esemény az Európai Bizottság Fenntartható Városi Mobilitás kampányának része és a Magyar Kerékpárosklub szezonnyitó rendezvénye is egyúttal. Hogy ez nem hangzik túl izgalmasan? Akkor másképp is lehet mondani: fog- és fékcsikorgató gyorsulási verseny lesz a hétvégén, de nem az a benzingőzös fajta, hanem környezetbarát izomerőverseny. Gyorsulás biciklivel.

bickliv.jpg

Persze van filozófia is, miszerint "az autó sok esetben előnyösebb, mint a kerékpár, például hosszú távon, esőben, hegyre fel, de a bringának nincs ellenfele a városban, mert nincs parkolás, nincs fizetés, nincs dugó, nincs benzin, csak haladás, élmény és szabadság. Célunk nem az autók likvidálása a városi környezetből, hanem az autó racionális használata, vagyis lehet, más közlekedési mód néha gyorsabb és kényelmesebb." De a lényeg mégis az, hogy le lehet előzni azt a másikat, aki ott feszít azon a hú de menő sárga biciklijén, azzal a vigyori képével.

Az Amatourt a Carl Lutz rakparton tartják a Jászai Mari térnél. 500 és 1000 méteren lehet indulni Gyerek, Váltó, Sprint és Keró kategóriákban. Hogy ezek pontosan mit is jelentenek, na azt itt lehet megtudni. A versenyre bárki jelentkezhet, aki 2013. április 19-ig regisztrál a www.kindman.org honlapon és vállalja, hogy a helyszínen megfizeti az 1000 forintos regisztrációs díjat (Családi váltó esetén 1000 Ft/ 2 fő. A nevezés 14 éves korig 500 Ft).