Házhoz mennek matricázni a kecskeméti rendőrök

2013.04.30. 16:39
18 hozzászólás

Két és fél éve működik a kerékpár regisztrációs rendszer Kecskeméten, de még mindig csak alig ezer bringát jegyeztek fel. A lopások száma továbbra is magas, úgyhogy a helyi rendőrségi erők kiszervezett akciókba és matricásába kezdtek.

Sorszámozza és felmatricázza a rendőrség a bringákat Kecskeméten, hogy elvegye a tolvajok kedvét a lopástól. A Bács-Kiskun megyei városban 2010 szeptembere óta működik a regisztrációs program, de matricákat csak egy hónappal ezelőtt kezdtek osztani a számba vett kerékpárokhoz. A matricákkal elsősorban a potenciális tolvajoknak üzennek.

A regisztráció alapvetően a rendőrkapitányság munkaidejében zajlik, ezért sokaknak nincs lehetőségük átesni rajta. Az elmúlt években összesen alig ezer bicajt listáztak, holott több ezren közlekednek így a környéken. A hatóság most már kiszervezett munkát is végez: a közeli településeken vagy nagyobb cégeknél akcióznak. Tót Szilvia rendőrőrnagy szerint így azoknak a vidékieknek is kedveznek, akik nem tudják a városba juttatni biciklijüket, de az igénylő cégek és azok dolgozói is jól járnak. Már általános iskolák is jelezték: igénylik a kiszervezett feliratkozást.

A kecskeméti rendőrség legutóbb a Fornetti bringás dolgozóit vette számba. A Baon cikke szerint a dolgozók családtagjaik kerékpárjaival is sorba állhattak. A várakozók között volt olyan is, aki már kapta vissza lopott bringáját a matricának köszönhetően.

A regisztrációhoz a bicikli típusát, alvázszámát, illetve a tulajdonos személyes adatait kell bediktálni. A kerékpárról fotók is készülnek. A matricákat a korábbi regisztráltak is megkapják, ha jelentkeznek érte. Tót Szilvia elmondta, a programra egyre nagyobb az igény a környéken. A kerékpárlopások egyébként is magas száma nem csökkent az elmúlt években, de ha egy adatbázisban szereplő biciklit vittek el, azt könnyebb volt megtalálni, ugyanis garantáltan fel volt jegyezve a vázszám és a típus, és „a rendőrség nem csak annyit tudott, hogy sárga biciklit kell keresni”.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!