Négy-öt méterrel a föld fölött ülve

2013.05.15. 17:02

Működött a waw-faktor, több ezren figyelték szájtátva Los Angeles egyik alternatív fesztiválján, amint egy emeletnyi magas kerékpár szeli át a várost. A hetekben tartott CicLAvia fesztivál fő látványosságát Richie Trimble szolgáltatta, amikor felmászott a 4,5 méter magasan található nyeregbe, és végig is tekert a géppel egészen a Venice Beachig, ahol egy lámpaoszlop segítségével fejezte be az utat.

Richie Trimble egy New York-i születésű videós, aki magát cinetográfusként szereti megnevezni. Most azonban nem csak filmezett, hanem maga játszotta a főszerepet, azaz fejkamerával örökítette meg a több kilométeres utat, és a Stoopidtall-nak elnevezett biciklit is maga építette, állítólag 12 munkaóra alatt.

STOOPIDTALL - CICLAVIA 2013 - LA BIKE CULT from Richie Trimble on Vimeo.

Produkciója persze nem volt úttörő jellegű, hiszen sokan próbáltak már a Stoopidtall-nál jóval magasabb kerékpárral is egyensúlyozni. Ez persze nem mindenkinek jött össze. 2008-ban Michael Moony térde több helyen is eltörött, amikor nyilvános bemutatóján összeomlott alatta a 12 méteres váz, és csak a biztonsági kötelek óvták meg az életét.

tall-bike-1

Természetesen azok a 2-3 méteres magas biciklik sem veszélytelenek, amelyekből egyre többet látni az utcai forgalomban.

Tavaly a kerékagy is hírt adott arról, hogy a Közlekedéstudományi Egyesület közleményben fejezte ki aggodalmát a hasonló szerkezetek magyarországi megjelenése miatt. Az intézet véleménye szerint a magas kerékpár nem csak a normál elindulásnál és megállásánál okoz nehézségeket, hanem egy esetleges vészfékezés esetén is. Vészhelyzetben olyan hatalmas bukás történhet, ami a kerékpáros testi épségén túl a forgalom többi résztvevőjének a biztonságát is veszélyezteti.

A magas kerékpárok egyébként több mint száz éves múltra tekinthetnek vissza. A meghosszabbított vázas bicikliket a főleg az Egyesült Államok városaiban, a gázlámpás közvilágítás bevezetése után használták olyan céljárműként, amely megkönnyítette a lámpagyújtók munkáját. Richie Trimble technikájához hasonlóan világítóoszloptól világítóoszlopig közlekedtek vele.