Csak egy nagy tányér, és kész a smart bike

2013.10.17. 15:10

A biciklikre házilag is felszerelhető elektromos motor prototípusát készítette el egy New York-i fiatalokból álló csoport.

A kerékpározás mellett elkötelezett társaság időt és fáradtságot nem kímélve állította össze a FlyKly névre keresztelt szerkezetet, amellyel most a Kickstarteren keresnek befektetőket, és egész jól állnak a tervükkel.

Hasonló, kerékbe épített szerkezet ugyan már létezik: a rikító piros színbe csomagolt Copenhagen Wheel például már két-három éve megjelent a piacon. 110-120 ezer forintos árával azonban nem vált átütő sikerré. Az amerikai próbálkozás talán segíthet a koncepció terjedésén.

c31fc2c2826e8a3e4a6db69fb0526731 large

A koncepció pedig az, hogy bárki smart bike-ká változtathatja régi biciklijét. Az átváltozáshoz csak annyi kell, hogy kicserélje a kerékpár hátsó kerekét egy nagy tárcsaszerű szerkezettel kiegészített kerékre. A motor, az akkumulátorok, a töltő és a mobiltelefonhoz kapcsolódó irányító egységek mind a tárcsába vannak bezsúfolva. A motoros diszk szinte minden felnőtt kerékpártípusra felszerelhető.

Az alkotók ígérete szerint a komplex szerkezet csak 4 kilót nyom majd, 25 kilométer per órás sebességre lesz képes, és 50 kilométeres távot is bír majd az aksija.

A motor pedelec rendszerű, azaz akkor hajt, ha a gép érzékeli, hogy a kerékpáros tekerni kezdett. A mobilappon indulás előtt be lehet állítani a kívánt maximális sebességet. A felhasznált energia egy részét a szerkezet menet közben a lejtőkön visszatölti, így viszonylag hosszú távokon marad használható. A mobilt zárként is lehet használni, gombnyomásra rögzíti a motoros kereket.