Csak két EU-tagállamban fogy több autó, mint bicikli

2013.11.15. 10:54

És közülük egyik sem Magyarország. A válság és a divat két Benelux-államot, Luxemburgot és Belgiumot hagyta hidegen, ott tavaly is jóval több új autót vásároltak, mint kerékpárt.

Az NPR híroldal összesítése szerint 2012-ben az EU 25 tagállamából (Málta és Ciprus nem szerepelt a vizsgálatban) 23-ban a kerékpár-eladások száma magasabb volt,minst az autóké.

A legnagyobb piac természetesen Németország volt, ahol közel 4 millió új bicikli talált gazdára egyetlen év alatt, és ez 900 ezerrel haladta meg az új autókkal büszkélkedők számát. Nagy Britanniában nagyobb volt akülönbség: 3,6 millió bringa fogyott 2 millió gépkocsival szemben. Franciaországban is majd 1 millióval verte az autóeladásokat a 2,8 millió bicikli.

belini kerékpárvásár.jpg

Tavaly Európában két olyan országban is megfordult a trend, ahol a II. világháború óta eddig egyértelmű volt a lakosság vonzalma az autók iránt. Az olaszok és a spanyolok is inkább kerékpárra áldoztak, mint hogy az autószalonokban hagyják a pénzüket, igaz a két országban továbbra is közel van egymáshoz a két piac eredménye.

A biciklik javára a legnagyobb arányú különbséget válság sújtotta Görögország és Románia produkálta, Mindkét helyen hatszor annyian választották az egyértelműen olcsóbb megoldást. A különbség Magyarországon is nagy, ötszörös. A NPR szerint nálunk 53 ezer új autóra 232 ezer kerékpárvásárlás jutott.

Az adatokat részben magyarázza, hogy 2012-ben Európa-szerte gyengélkedtek az autóeladások. A tavalyi volt a gyártók számára az elmúlt két évtized legrosszabb éve. A másik oldalt viszont erősíti, hogy a kerékpározás egyre komolyabb divat lett a kontinensen, és közben sokan ráébredtek arra, hogy egészségügyi és gazdaságossági szempontok alapján is érdemes áttérni a kétkerekű közlekedésre.