Országos bicikli nyilvántartás a lopások ellen

2013.12.02. 14:05

Bikesafe néven indított új országos kerékpár nyilvántartási rendszert a Fejér megyei rendőrség és a Székesfehérvár és Környéke Közbiztonságáért Vagyonvédelmi Alapítvány (SZKKVA). A rendszerben minden bicikli egyedi azonosítót kap (vázszám és típus alapján lehet keresni, fixiből például ezt az egyet találtuk), regisztrálni pedig rendőrségi workshopokon, új bicikli vásárlásánál a bicikliboltokban, illetve az oldalon is lehet. A police.hu szerint utóbbi két esetben a szolgáltatásért két évre 1975 forintot kell fizetni (feltételezzük, hogy előbbi esetben ingyenes).

A remények szerint a fényképpel és egyedi leírással is kiegészíthető adatbázis megkönnyíti majd a rendőrök munkáját a lopott biciklik felkutatásában. A körözött- és lopott biciklik mellett a megtaláltakat is nyilvántartják majd, valamint a lopott biciklikre vonatkozó hirdetéseket is figyelni fogják.

Ha valakinek ellopták a biciklijét, az a rendszeren keresztül elektronikusan is feljelentést tehet, a drága bicikliket pedig akár műholddal is követik majd, bár ez valószínűleg nem lesz az alapcsomag része.