Büdösek és agresszívek-e a downhillesek a Fogaskerekűn?

2014.02.27. 14:18

"Vajon megvárják-e az illetékesek, úgy is, mint: a kerületi rendőrök, a BKK, a fogaskerekű forgalomirányítói és a polgármester hivatal, amíg tragédia történik, vagy lépnek valamit a fogaskerekűn tapasztalható áldatlan állapotok ellen?" - ezt kérdezte a XII. kerületiek Facebook-oldalán egy a kerületben lakó nő.

A reklamáló nő szerint egy "fiatalember belém kötött, majd teljes erőből megütött a fogason, aztán halálosan megfenyegetett, azt állította, az apja rendőr, és elszaladt. Három tanú van, meg még a diszpécser, kamera őrzi a ruházatát. Elképesztő volt a vállvonogatás. Jogszerűen semmit nem tehetek. Özvegy vagyok, három gyereket nevelek, és a jövőjükre félretett pénzt nem költhetem testőrre."

Az ittlakunk.hu beszámolója szerint a poszt írója már korábban sem volt jó véleménnyel a bringásokról, tavaly is írt bejegyzést, amiben "büdös és agresszív bringásoknak" titulálta a downhilleseket.

"A fogasra beözönlött egy nagy csapat downhilles fiú, igen, ők azok, akiktől a budai tájvédelmi körzet sívó pusztaság csíkokban, és hetvennel csapódnak elénk a tündérhegyi útra merőlegesen, meg naponta látok fejsérülteket közülük a sziklákon, a fogason sárosak, és kiabálnak, és trágárak, ijesztőek a gyerekeimnek, és büdösek, és nem lehet tőlük leszállni sem, mert eltorlaszolják az utat, felvonónak használják, amit más hazajutásra, miattuk lett háború a fogason utazás, törvényen kívüli, egyre agresszívabb érdekcsoport, és ellenőr sem kell ahhoz, hogy erőszak legyen."

DSZZS20080423007

Az egyik megszólított illetékes, Váczi János XII. kerületi alpolgármester szerint a Fogaskerekűn vannak néha problémák, de egyáltalán nem olyan rossz a helyzet, mint ahogy a Facebook-poszt állítja.

„Többször voltak problémák downhilles kerékpárosokkal az elmúlt években. A Fogason ilyen jellegű atrocitás tudomásom szerint nem történt, de például esős, sáros időben zavarhatja az utasokat a fogasra felvitt kerékpár. Jóval nagyobb gond azonban a Normafa környékén tapasztalható, kontroll nélküli erdei downhillezés. Ez nemcsak természetkárosító, hanem kiemelten balesetveszélyes sport.

A Normafa rekonstrukciója kapcsán (amit többen sajnos teljesen félreértenek, hiszen szó sincs arról, hogy sí- vagy sportközpont épülne a területen) pontosan az ilyen rendezetlenségeket szeretnénk megoldani, mint például a parkolási és közlekedési káosz, vagy az említett erdei, biciklis száguldozás.

Eddig az volt a gyakorlat, hogy nem szabad az erdőben kerékpározni, viszont ezzel nincs megoldva a probléma. Több kerékpáros szervezettel egyeztettünk, és a Normafa területének átvétele után a Natura 2000 környezeti hatásvizsgálatok eredményének figyelembevételével kijelölt downhill pályát szeretnénk majd biztosítani a kerékpárosoknak, ahol szervezett, elkülönített és ellenőrzött keretek között gyakorolhatnak. Szintén megoldást kell találni a kerékpárok szállítására. Erre az új fogaskerekű vasút és a libegő átalakítása lehet majd a válasz, ezzel kapcsolatban már szintén történtek egyeztetések.”