Változik a KRESZ, pár sör után oké a bringa

2014.07.18. 20:26
55 hozzászólás

Szombattól a főutakon is lehet biciklizni egy pár sör után, ha biztonságosan tudunk tekerni – írja az MTI arra a KRESZ-t módosító rendeletre hivatkozva, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A bringásokat ezután nem lehet megbírságolni pusztán alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem.

A közúti közlekedésről szóló rendelet eddig úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki nincs olyan szer hatása alatt, ami befolyásolja a vezetési képességét, és a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Biciklisek mellékutakon eddig is biciklizhettek egy-két sör után, ha biztonságos vezetésére képes állapotban voltak.

A módosítás szerint viszont, ha a kerékpáros a jármű

biztonságos vezetésére képes állapotban van,

akkor lehet a szervezetében alkohol, és bárhol biciklizhet. Az egyelőre nem teljesen tiszta, hogy a biztonságos vezetésre képes állapot mit takar, és a rendőrök mi alapján fogják eldönteni, hogy abban vagyunk-e, így ezt meg is kérdeztük a rendőrségtől, és bár választ még nem kaptuk, de amint kapunk, egyből közöljük.

Az is újdonság, hogy módosul a bírságokról szóló rendelet is: eddig a bringást alapesetben - tehát ha például nem csinált balesetet - 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentráció felett szabták meg a bírságolási hatást nem gépi meghajtású járművek vezetői esetében. 

Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, míg mellékúton 10 ezer forintot fizetett. A mostani módosítás a nem gépi meghajtású járművek sorából törli a kerékpárt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?