Változik a KRESZ, pár sör után oké a bringa

2014.07.18. 20:26

Szombattól a főutakon is lehet biciklizni egy pár sör után, ha biztonságosan tudunk tekerni – írja az MTI arra a KRESZ-t módosító rendeletre hivatkozva, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A bringásokat ezután nem lehet megbírságolni pusztán alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem.

A közúti közlekedésről szóló rendelet eddig úgy szólt, hogy járművet csak az vezethet, aki nincs olyan szer hatása alatt, ami befolyásolja a vezetési képességét, és a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Biciklisek mellékutakon eddig is biciklizhettek egy-két sör után, ha biztonságos vezetésére képes állapotban voltak.

A módosítás szerint viszont, ha a kerékpáros a jármű

biztonságos vezetésére képes állapotban van,

akkor lehet a szervezetében alkohol, és bárhol biciklizhet. Az egyelőre nem teljesen tiszta, hogy a biztonságos vezetésre képes állapot mit takar, és a rendőrök mi alapján fogják eldönteni, hogy abban vagyunk-e, így ezt meg is kérdeztük a rendőrségtől, és bár választ még nem kaptuk, de amint kapunk, egyből közöljük.

Az is újdonság, hogy módosul a bírságokról szóló rendelet is: eddig a bringást alapesetben - tehát ha például nem csinált balesetet - 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentráció felett szabták meg a bírságolási hatást nem gépi meghajtású járművek vezetői esetében. 

Akinek a szervezetében ennél több volt az alkohol, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, míg mellékúton 10 ezer forintot fizetett. A mostani módosítás a nem gépi meghajtású járművek sorából törli a kerékpárt.