Biciklist elgázoló buszsofőr: Hibáztam!

2014.07.27. 09:45

Hibáztam! Ha betartottam volna az oldaltávolságot, biztosan nem sodrom el a biciklist, de nem vettem észre, hogy férfi a busz mellé került

nyilatkozta a Blikknek az a buszsofőr, aki a Thököly úton egy 133-as BKV-busszal elütött egy kerékpárost, aki az eséskor eltalálta a korlátot a jobb mellkasával, eltörte hét bordáját, azok átszúrták a tüdejét, légmelle lett, és levált a tüdeje egy része.

Nem szándékosan húztam a biciklisre a kormányt, azért kezdtem oldalra húzódni, mert jött a következő megálló. Bármennyire is sajnálom, semmit sem vettem észre az egészből. Amikor valaki benyomta a vészjelzőt, a tükörben azonnal az utasteret kezdtem vizslatni, közben szóltak, hogy elütöttem egy biciklist

− folytatta a sofőr. A balesetről készült videót itt tudja megnézni:

Biciklist ütött el egy BKV-busz

A felvételen látszik, hogy a busz több százméteren át követi a kerékpárost, majd lényegében tiszta fogalmi helyzetben, ahol bőven volt helye az előzésre, az orrával a járdára löki fel a biciklist. Ezt követően lassítás nélkül továbbhajt. Ezután szóltak az utasok a sofőrnek.

A sofőr a Blikknek elmondta, hogy amikor szóltak neki, ő azonnal megállt és visszasétált a férfihoz. Kérdezte, hogy hívjon-e mentőt, de addigra a körülötte álló járókelők már szóltak nekik. A sofőr aznap este hétig helyszínelt a rendőrökkel, a rendőrség pedig végül közúti baleset gondatlan okozása miatt indított eljárást.

A sofőrt később, a videó nyilvánosságra kerülése után eltiltották a volántól. Azért csak akkor, mert az esetet addig csak egy sima kerékpárosbalesetként kezelték a BKV-nál. A videó nyilvánosságra kerülése után jöttek rá, hogy másról lehet szó. A BKV munkáltatói eljárást indított a buszsofőr ellen. A sofőr azt mondta: „forgalomban nem vezethetek, jövő hét péntektől garázssofőrként dolgozom majd".