Kartörő csőcsonkok az Irinyi utcában

2014.08.05. 08:00

Tibor 2014. március 27-én, este 9 körül a XI. kerület, Irinyi József utca 32a számú ház mellett hajtott el biciklivel, amikor megtörtént a baj. Mint írja:

Egy kanyart lassan bevéve, füves területen áthajtva, első kerekemmel egy, az adott látási viszonyok között alig látható cső- vagy oszlopcsonkra hajtottam. Az első kerék blokkolásából eredően, a kerékpáron átesve a járdára zuhantam. A baleset következtében bal könyököm eltörött. A műtét során egy fémlappal és tíz csavarral rögzítették csontjaimat. Úgy gondolom, hogy a baleset önhibámon kívül történt, annak elsődleges okozója a füves területen, a járda mellett, a földből kiálló fémcsövek egyike volt, melyek rendkívül baleset-, akár életveszélyesek. 

A baleset helyszíne
A baleset helyszíne

Levelet küldött az önkormányzatnak, amiben egyfelől kártérítés után érdeklődött, másfelől kérte, hogy a csonkokat távolítsák el, mielőtt más is úgy jár mint ő. Tibor szerint a Google Street View alapján ezek a csövek már 2011 októberében is ott voltak, tehát nem egy ideiglenes, előkészítő vagy utómunkákból eredő állapotról van szó.

Az önkormányzat egy válaszlevélben elismerte, hogy a terület az övé, de a BKK az üzemeltetője, ezért hozzájuk kell fordulni a panasszal.

Csakhamar meg is érkezett a BKK válasza is, ami egyből azzal nyomasztotta Tibort, hogy szabálysértően biciklizett a járdán, sőt behajtott a forgalomtól oszlopokkal védett zöld területre, tehát kártérítésről szó sem lehet. A BKK emellett tájékoztatta a balesetet szenvedő bringást, hogy a csonkokat nem ők telepítették, sőt azt sem tudják, ki lehetett.

Arról, hogy az csonkokat esetleg eltávolítanák, egy szót sem ír sem az önkormányzat, sem a BKK. A bringás viszont húzza meg magát. Vajon, ha egy járókelő botlik meg este a csonkokban, és töri össze magát, milyen KRESZ-szabállyal lehet takarózni?

Tibor könyökének röntgenfelfétele
Tibor könyökének röntgenfelfétele

Tibor lapunknak kifejtette, hogy a kártérítés igazán nem is érdekli, sőt, azt is elismeri, hogy nem a KRESZ-szabályok szerint kerékpározott, csak nem szeretné, ha még egy hasonló baleset történne az oszlopcsonkok miatt.

Frissítés: Újbuda a csonkok földje!

A Rákóczi híd alatt a járdán álló egykori korlátnak már csak az aszfaltból kiálló 15 centis csonkjai vannak meg hosszú hónapok óta, nem kicsit balesetveszélyes módon. Közvilágítás szegényes, viszont itt nem nagyon lehet a zöldterületre hivatkozni, írja Zoltán.

A csonkok Antalnak is feltűntek:

A Google maps még az eredeti állapotot mutatja, valószínűleg valamikor elég hanyag módon lefűrészelték, szintén kb 10cm-es csonkot.

Az eredeti állapot egyben magyarázatot ad arra is, hogy mik lehettek új korukban az Irinyi utcai csonkok, amik valószínűleg szintén az illegális fémgyűjtő tevékenység termékei.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport