Újabb 140 milliót bukott a Bubi kivitelezője

2014.09.02. 12:16

Információink szerint a BKK lehívta a Bubi kivitelezője, a Közbringa Kft. 94,3 millió forintos előleg-visszafizetési bankgaranciáját, valamint a 45 millió forintos teljesítési bankgaranciát, az indok szerint ugyanis a cég nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit.

Mint megtudtuk, a pénzlehívás ellenére a rendszer, bár még mindig nem 100 százalékos, nagyon közel áll az elkészüléshez és az éles üzem elindításához, ami a jövő hétre várható. Az, hogy ez így is legyen, a BKK erős pénzügyi nyomás alá helyezte a T-Systems Magyarország Zrt. és a Csepel Kerékpárgyártó és -forgalmazó Zrt. alkotta konzorciumot.

A beruházás késedelme miatt a BKK eddig összesen 179,8 millió forintra kötbérezte a kivitelezőt, de ezzel elérte a szerződésben rögzített plafont. A most lehívott 140 millió forintot nem kapja vissza a Közbringa Kft., a BKK ugyanis egyfajta késedelmi kötbérnek tekinti a pénzt.

Frissítés: A lehívott pénz a kötbér része

A bankgarancia lehívása a gyakorlatban azt jelenti, hogy a BKK még a kötbérkövetelés realizálása előtt, napokon belül hozzájut az e célra zárolt összeghez. A megközelítőleg 140 millió forint a fejlesztők által már elismert kötbérkövetelés összegét csökkentik, a projekt befejezése és az átadás-átvétel után ennyivel kevesebb kötbért kell majd megfizetniük, írta a BKK lapunknak küldött közleményében.