Szét kell verni a biciklit, hogy ellophassák

2014.11.17. 17:21 Módosítva: 2014.11.17. 17:23

A Yerka, amelynek egyelőre csak a prototípusa készült el, a saját alkatrészeikkel lelakatolható biciklik legújabb példánya. Akerékpárt a váz kettényitható alsó részével és a hozzáerősíthető nyeregcsővel lehet lezárni, vagyis a tolvajoknak szét kellene verniük a biciklit ahhoz, hogy elvigyék.

"Éppen ezért lett a mottónk, hogy egy ellopott bicikli többé már nem bicikli" - jegyezte meg Cristobal Cabello, aki gyerekkori barátaival együtt fejlesztette ki a lophatatlan kétkerekűt. Akerékpárutak, a biciklitárolási lehetőségek és akerékpármegosztó rendszerek megszaporodása nyomán Chilében és más latin-amerikai országban is megnőtt azon ingázók száma az elmúlt években, akik az olcsóbb és környezetbarátabb biciklire váltottak autó helyett.

A kreatív megoldással előrukkoló chilei fiatalok először a Yerka PVC-modelljét építették meg, majd elkészítették a működő prototípust. A szabadalmaztatási folyamat és az újabb lopástesztek elvégzése közepette a fiatalok forrásteremtő kampányt szeretnének indítani, és olyan partnert keresnek, aki képes 300 ezer dollárral beszállni az első ezer darabkerékpárlegyártásába. Reményeik szerint a lopásbiztos bringákat 2015 közepétől fogják árulni.