Felejtsük el a mocskos kezet, itt a tiszta kerékcsere

2014.11.27. 17:22

Egy defekt eleve utálatos dolog, de ha ráadásul a hátsó kerék lyukad ki, még azzal is számolni kell, hogy nyakig olajosak leszünk, ha a láncot vagy a fogaskeréksort kell piszkálnunk. Egy pofonegyszerű megoldással azonban már ezt is megúszhatjuk.

Jan Deckx belga feltaláló újragondolta a hátsó kereket. A lánckerekeket tartó kazettát nem a kerékhez, hanem a vázhoz rögzítette. Így ha kivesszük a gyorszárral rögzített kereket, hozzá sem kell érnünk a lánchoz, ami ráadásul le sem esik, és így nem csak a kezünk marad tiszta, de nem veri le az alsó villa festését sem.

A kerék felfüggesztése elsőre nem tűnik túl stabilnak, a gyorszárral mozgatott tengely csúszik be kazettába is, de Deckx azt állítja, hogy már több mint 10 ezer kilométert tekert vele, és nagyon jól bírta eddig a gyűrődést a kereke.

A D-Fixnek nevezett szerkezet gyártása még nem kezdődött el, a feltaláló befektetőkre vár. Persze nem kínál tökéletes megoldást ő sem, aki a városban teker, tudja, hogy a felni is tud olyan olajos, poros lenni, hogy nem lehet megúszni tiszta kézzel egy belsőcserét sem.

Deckx pedig lehet, hogy nem is olyan nagy újító, Cinelli Bivalent szettjében már az 1960-as évek elején volt kísértetiesen hasonló megoldás.