KRESZ: Mi a kerékpáros legfontosabb jellemzője?

2015.04.08. 16:39

Egy KRESZ-vizsgára készülő barátunk küldte az alábbi vizsgakérdést, amely nem csak a megfelelő ismeretek elsajátításában segít, de a jövő vezetőjét felvértezi a legfontosabb autós előítéletekkel is.

ittas
Kerékpáros= ittas személy, aki az út szélén kacsázik.

Értjük persze, hogy a teszt írói  egyúttal arra a KRESZ-módosításra is utalnak, amely megengedi az alkohol fogyasztását a kerékpárosoknak. De mégis: ilyen alapon azt is írhatnák, hogy úgy általánosságban a gyalogosokra kell  figyelni, hiszen ők is korlátlanul italozhatnak.

Az előítéleteket megalapozó KRESZ-vizsgákban amúgy hatalmas lehetőségek vannak. Lehetne olyan pont, amelyben a nők bugyutaságára hívják fel az ideáltipikusan férfi autóvezető figyelmét, hiszen a kis butuskáknak nyilván a ruhákon jár az eszük, és gondolkodás nélkül lépnek az autó elé. Vagy lehetne cigányozós válaszlehetőség, arra mutatva rá, hogy ők nem tudnak olvasni, és így a szabályokat sem ismerik. Vicces válaszlehetőségek kerekesszékesekkel? Élcelődés a zebrán lassan átkelő idősekkel? Kismamák ügyetlenkedése a babakocsival? 

Sajnálom, hogy évekkel ezelőtt letettem a vizsgát, mert izgalmas lehet megtapasztalni a láb- és pálinkaszagú valóság örökkévalóságát.