A világ legszebb felnyitható bringahídját adták át Koppenhágában

2015.04.21. 15:15

Oké, Koppenhágában van egy pár elég erős versenyző, ha menő gyalogos-bringás hídról van szó, de azt hiszem, az idei Lepke simán veri a tavaly átadott Kígyót. Elég klassz hely az, ahol az okoz gondot, hogyan oldják fel a kerékpáros és hajóközlekedés közötti ellentétet. Illetve nem is probléma, mert már meg is oldották.

Ráadásul ezt is olyan pengén, hogy lett a városnak egy újabb látványossága. A feladat nem volt egyszerű, mert három „partot” kellett összekötni. Tulajdonképpen egy kis szigetet meg egy öböl két partját a  Christianshavns Kanal felett, de ha ránézünk a térképre, akkor látszik, hogy nem nagyon van értelme erre szigetekről meg partról beszélni.

Elég ha annyit mondunk, a Google Street View-t is hajóról vették fel erre.

Ezeken a fotókon is látszik, miért nem lehetett egy egyszerű hidat csinálni: van egy csomó hajó magas árboccal, amiknek valahogy el kell férniük. A kisstílű, részben felnyitható megoldás helyett egy olyan szuperelegáns cuccal nyerte el a megbízást a Dietmar Feichtinger Architectes, ami látványosságnak sem utolsó.

Mondjuk villantott már korábban is klassz gyalogos- és kerékpároshidakat a Párizsban élő osztrák építész irodája. 

Egyetlen központi dobogóhoz kapcsolódik a három hídszárny, amelyből kettő felnyitható. Ha mindkettő áll, akkor úgy néz ki, mint egy lepke – innen a név:

Lepke híd.

Az egész nem valami nehéz monstrum, a szárnyak könnyen leszerelhetők, javíthatók, és nem is nyomja agyon a környezetét.

Oké, ha nagyon siet valahova az ember, akkor biztos bosszantó, ha előtte húz el egy jacht, de hát ez nagyjából olyan, mint egy leeresztett vasúti sorompó vagy egy piros lámpa. Viszont nem kényszerülnek sem a bringások, sem a gyalogosok arra, hogy kerüljenek, vagy egy ronda, viszont kényelmetlenül magasan ívelő felüljáróra kelljen felmászniuk.