Testükkel védik a fákat a szombathelyiek

2015.06.16. 13:58 Módosítva: 2015.06.16. 16:01

Újabb fordulóponthoz érkezett a szombathelyi bicikliút építése: autóikkal és testükkel védik a lakók a fákat, írja a Nyugat.hu.

Ahogy azt múlt héten mi is megírtuk, igencsak furcsa kerékpárút-építés zajlik Szombathelyen, ahol a Diófa utcán a kerékpárutat úgy építtetik, hogy a nyomvonala belelóg az egyik négyemeletes ház. A hivatal először azt mondta, hogy arrébb helyezik a bicikliutat, de később meggondolták magukat. Az új terv szerint a bicikliutat és a járdát megcserélik, így azonban 16 fát is ki kell vágni. 

A lakók először 150 aláírást gyűjtöttek össze a fák kivágása ellen, majd amikor ma délelőtt megjelentek a munkások, néhányan autójukkal elállták a gépek útját, az egyik lakó pedig egy kivágásra ítélt fa tövébe ült le, hogy a testével védje azt. A Nyugat.hu tudósítója szerint patthelyzet alakult ki, a munkások várnak, a lakók nem tágítanak.

A lap szerint ráadásul a hatóságok annak ellenére adtak engedélyt egy újabb bicikliútra, hogy a most kiépítendő mellett 5 méterre párhuzamosan már fut egy másik biciklisáv.

A szombathelyi Együtt-DK-MSZP frakció közleményében arra kérte a város vezetését, hogy állítsa le a fakivágást, és várják meg a szerdai közgyűlést, ahol a lakókkal együtt érdemben lehetne tárgyalni a kivitelezővel.