Összekaptak a bringások és a túrázók a nagykovácsi piros köveken

2015.07.15. 06:14

Szinte sértegetésig fajult a vita a Facebookon a nagykovácsi erdei ösvény pirosra festett kövei miatt. A túrázók szerint nem természetbe illő látvány az 50-60 kő, amit nemrég a Crosskovácsi mountainbike-versenyre festettek le a balesetveszély jelzéseként, a versenyszervezők szerint a festék hamarosan lekopik.

kovek
Fotó: Facebook

Húsz éve minden év júniusában rendezik meg a Crosskovácsi versenyt. 2012-ben négy könnyebb és két súlyosabb baleset is történt, ezért vezették be, hogy a legveszélyesebb köves szakaszon pirossal megjelölik a balesetveszélyes köveket. 

A verseny egy hónapja lezajlott, de túrázók felvetették a Crosskovácsi Facebook-oldalán, hogy a piros jelzések nem tűntek el. A párbeszéd eléggé elfajult, bár a túrázók egyetértettek a jelzés szükségszerűségében, nem értették meg, hogy az ígért pár hét alatt miért nem tűnt még el. Egyikük meg is találta a megoldást, hogy árnyékban, száraz időben várhatnak még egy jó ideig a piros kövek kifakulására, sőt még segítséget is ajánlottak az eltűntetésre.

Megkerestük a versenyszervezőket, ahol megtudtuk, hogy az érintett szakasz 1300 méter, és mintegy 50-60 követ festettek le. Közölték, hogy először két hetes lebomlású festékkel fújták a köveket, de azt a verseny előtti eső lemosta. Ezt követően 3 hónapos lebomlású festéket használtak, ami szeptemberre el fog tűnni.

Hozzátették: a festék használatára környezetvédelmi engedélyük van, a jelzések óta pedig sokkal kevesebb a baleset. Végül elmondták, hogy az ösvényt a veresenyen kívül is használják a bringások is, nekik is segít, ha a bringásszezon végéig látják, hol vannak a veszélyes kövek.

Itt tart az ügy. A folytatásban vagy a túrázók esnek neki gerillában a köveknek, vagy a versenyszervező súrolják le a köveket, esetleg mindenki vár, és dohog magában, amíg a természet elvégzi a dolgát.