Így pakolj, ha bringázol

2015.09.27. 12:11

A napokban hirtelen lett megint rossz az idő, de ez nem tart örökké. A bringás szezon nem nyár végén fejeződik be, sőt, a nagy meleg elmúltával érdemes igazán túrára indulni. Akár csillagtúrára vállalkozunk, akár egynapos tekerést tervezünk, egy okosan felpakolt kerékpárral hatalmas élményekben lehet részünk. Most a mindkét utazási formát kedvelő bringások táborának nyújtunk egy kis útmutatót, hogy mihez milyen táskát érdemes venni, és mit kínál a piac.

Mára seregnyi gyártó rengeteg termékkel vesz részt a vevőkért folytatott harcban. Egyre nehezebb eldönteni, hogy melyik cég melyik táskája a legjobb választás. Persze egy 5000 forintos, háromrészes táska sosem lesz partiban egy 30 000 forintossal, például ne várjuk tőle, hogy hosszú évekig bírja majd a strapát, vagy, hogy biztosan vízálló marad a legnagyobb zuhéban is, hiába készül hasonlóan hangzatos nevű anyagból.

De milyen típusok közül választhatunk?

Hátizsákok

A bringás táskák közül a leggyakoribbak az aktív testmozgáshoz tervezett hátizsákok. Ezek közül minket most a folyadéktárolós ivózsákok érdekelnek a legjobban, hiszen a hosszú bringatúrákat és a kerékpáros maratonokat ilyennel a legcélszerűbb letekerni. Persze vannak előnyei és hátrányai is a beépített víztartónak és a kivezetett ivócsutorának.

A hátizsák univerzális és független a bringától, tehát nem kell semmit szerelni a használata előtt, így elöl-hátul teleszkópokkal felszerelt kerékpáron az egyetlen megoldás, ráadásul gyalogtúrákon vagy a hétköznapi életben is használhatjuk.

Ha kell, viszed, ha nem, otthon hagyod. Az egyre népszerűbb freeride darabok gerincvédőként is funkcionálnak, de feltöltött víztartállyal 

gyakorlatilag az összes megvédi a hátat eséskor, 

hiszen a folyadék tompítja az ütést, és valljuk be őszintén, sokkal jobban is lehet pakolni bele.

Persze megvannak a hátrányai is. Lehet bármennyire vízálló, kaphat bármilyen esőhuzatot, a kialakítása miatt sosem lesz 100%-ig vízálló. Tény, hogy könnyebb túlpakolni, így – bármilyen jó is a konstrukció – kényelmetlen lesz cipelni, és a hátadat is folyamatosan melegíti.

Montis megmozdulásra viszont ideális. A zsákban elfér a szerszám meg a belső, az esőkabát, a fényképező stb. Létezik belőle versenyeken is használható kisméretű, vagy az Alpokba szánt nagy, amelybe akár egy kisebb kempingholmi is elfér, de nem akadályoz a mozgásban. Aszfalton, ha előre dőlt felsőtestte tekerünk egy országúti gépen – bármilyen praktikus is – hülyén néz ki az ember egy batyuval a hátán, ráadásul így több terhelés is jut a kezeire.

Futárzsákok

A városi bringás-csomagos közlekedés kvintesszenciája. Sok cég szolgál futárstílusú zsákokkal, túrafelszerelés- és kerékpárgyártók egyaránt, csakúgy, ahogy a bringás cégek. A közkedvelt futárzsákok itthon például pici manufaktúrákból kerülnek ki, és a három hazai gyártó – a futárbajnokságoknak hála – már Európában, sőt az Egyesült Államokban és Japánban is bontogatja a szárnyait.

Speciális váll- és mellkaspánt-rendszerének, valamint a hátpanelnek köszönhetően nagy csomagméret esetén is együtt mozog a bringással, sem a mozgásban, sem a kilátásban nem zavarja. A kényelmi faktoráról annyit, hogy a srácok fixis Balaton-körtúrára is ezt viszik magukkal. Ami nem is csoda, mert – bár réteg-, egyeseknek pedig divatcucc – ezek a táskák nem tervezőasztalon vagy monitoron születnek. Minden részletet, cipzárt, tépőzárat, betétet és csatot hosszú évek ezernyi kilométerének tapasztalata tett a helyére.

Kormánytáskák

Akkor a legcélszerűbbek, ha a túrára igazán sok csomagot viszel magaddal, mivel ebbe külön teheted azokat a cuccokat, amiket gyakran kell elővenned (pénztárca, iratok, fényképező, telefon stb.). A jobb táskákon van kulacstartó, illetve átlátszó vízhatlan térkép/telefon tartó is, így az okostelefonodhoz használhatod akár GPS-tartóként is. Nem árt, ha van merevítése, így biztosan megvédi a holmijaidat, főleg ha 100%-ig vízálló anyagból készült. Ezt mindenképpen ellenőrizni kell a boltban, mert a több olyan terméket is árusítanak, amely nem is ígér ilyesmit.

Extra, ha fényvisszaverős esővédő huzatot adnak hozzá. Ez legtöbbször a már amúgy is vízálló táskákhoz jár, és inkább a sár és a szennyeződések ellen kell védenie, mint a víz ellen. Nagyobb táska esetén

felejtsük el a tépőzáras és egyéb kötögetős megoldásokat. 

Nem tartják fixen a táskát, ha rámész egy bukkanóra elkezd az egyik vagy a másik oldalra csúszni, beleérhet a kerékbe, nem leszel vele boldog. Ezeknek a táskáknak a le-föl rakása is macerás, pedig sok bringás nem szívesen hagyja ott a gépét bárhol felpakolva, ha valahol leszállna pihenni és nem lát rá a kerékpárra. Ma már elérhető áron kapható olyan táska, melynek külön felszerelt – kattintós – dokkolója van, így ennek a leszedése sokkal egyszerűbb.

Nyeregtáskák

Ezek űrtartalma ugyan nem nagy, gyakorlatilag az egyliteres darabok már óriásinak mondhatók. Általában arra alkalmasak, hogy a defektjavítás után praktikus, gyors újrafújáshoz szükséges  széndioxidfejet, patront, pótbelsőt, szerszámot pakolj bele. Ha valamiért sokszor kell lekapnod a helyéről, célszerű valamilyen dokkolós rendszerrel szereltet venned, de ha könnyűt keresel, inkább a tépőzáras hevederrel rögzíthető jöhet szóba. Érdemes olyat keresni, amelyre varrtak egy kis hurkot is a hátsó villogónak, mert ma már azért is büntetnek, ha nappal nincs fent az üzemkész állapotú világítás a bringán. 

Váztáskák

Legismertebb darabja az ún. háromszög táska, de találkozni a kormányszár és a felső cső közé szerelhető darabokkal is. Az elsőt a túrázók kedvelik, míg a másodikkal jobbára hosszú távú triatlonversenyeken találkozhatunk. A váztáskákba nem fér túl sok holmi és azok sem lehetnek nagyon terebélyesek. 

Leginkább azokat a cuccokat érdemes ide pakolni, amelyekre gyakran van szükség. Iratok, pénztárca, telefon, esetleg kompakt fényképező. De a szerszámokat, pótbelsőt is bele lehet rakni. Némelyik modellnek párnázott átfogója is van, 

ez akkor jön jól, amikor a válladon kell cipelni a bringát.

Csomagtartótáskák

A hátizsákok után ezen a téren a legszélesebb a magyar kínálat és a legtöbb a variációk száma. Mellékszálon futó trend a bővíthető minikoffereké (Trunk Bag) és a nyeregrúdra rögzíthető csomagtartóké, ezek szépen fejlődnek, még ha lassan is. Ha nem tekersz egyedül hetekig, vagy bringával jársz dolgozni, akkor a csomagtartó tetejére szerelhető táskák a legjobbak, de létezik belőlük önhordó kerettel szerelt kivitel is. Ezt elég belekattintani a nyeregrúdra szerelt dokkolóegységbe, és már indulhatunk is. A jobbaknak lehajtható oldaltáskáik vannak, így lehet bővíteni az űrtartalmukat szükség esetén, de alapállapotban könnyebben elférsz velük a szűkebb helyeken.

A kompakt és okos kis napi megoldások után a 40 literes belső méretű táskák kategóriájában a párban kapható oldaltáskák találhatók, amelyeket külön-külön is lehet hordozni. Így mindig csak az aktuális cucc mennyiségének megfelelő űrtartalmat kell magaddal vinni. Ebben a kategóriában nagyon sok „divattáskát” találhatsz, melyeket akár az irodába is nyugodtan beviheted, mert csinos és elegáns megjelenésűek, azonban ugyanúgy vízállók, mint a profi darabok.

Az sem baj, ha csak egyet használsz: 

az aszimmetrikus terhelés a hátsó csomagtartón nem befolyásolja a menetstabilitást.

Az igazán sok csomaggal közlekedő bringásoknak készülnek háromrekeszes táskák is, amelyek javarészt egy darabból állnak, ritkábban a rendszer bontható és – mint a Vaude Karakorum esetében – a felső zsákot hátizsákként is magaddal viheted. Itt nagyon lényeges, hogy tényleg vízálló legyen, és ne csak félóráig, hanem akár napokig.

Ahogy az elején már említettük, bármennyire is szeretnéd, a 20 000 forint alatti termékek közt nem jellemző a hosszútávú vízállóképesség, ezt tehát mérlegelni kell vásárlás előtt, hiszen senki nem szeretné, ha a notebookja vagy a túrára pakolt száraz ruhái vízben tocsognának amikor célba ér.

Nektek mik a tapasztalataitok a bringás táskákkal? Meséljétek el itt, vagy a Facebookon!

Ti milyen zsákkal bringáztok?

Posted by Kerékagy on 2015. szeptember 27.