Lehet, a londoni bringások is áthajthatnak a piroson

2015.10.27. 18:17 Módosítva: 2015.10.27. 18:25

Párizshoz, Brüsszelhez, valamint több német és holland városhoz hasonlóan hamarosan London is bevezetheti azt a szabályt, ami alapján a helyi biciklisek áthajthatnak a piros lámpán. A londoni polgármester, Boris Johnson címére pályázó négy legfőbb jelölt legalábbis alaposan megfontolná a párizsi modell átvételét, írja a Guardian.

Johnson előző hónapban beszélt arról, hogy már korábban is felmerült az új szabály bevezetése, ám több jogi és gyakorlati akadályba ütköztek, így elnapolták az intézkedéseket. A biciklisek jogait védő Stop Killing Cyclists csoport azonban nemrég megkereste a jelölteket, akik – legnagyobb meglepetésükre – mind pozitívan reagáltak a felvetésre. A munkáspárti Sadiq Khan, a konzervatív Zac Goldsmith, a liberális Caroline Pidgeon és a zöld párti Sian Berry is érdeklődőnek bizonyult – mesélte a biciklis szervezet egyik alapítója, Donnachadh McCarthy. (A teljes reakciókat itt olvashatják.)

Az ügyben egyébként elég eltérő vélemények születnek szerte a világon, főként az autósok és motorosok elégedetlenkednek, ám a Belga Közúti Közlekedésbiztonsági Intézet egy tanulmányában kimutatta, hogy a biciklisek piroson való áthajtásával nem növekszik a balesetek száma. (Egyébként San Franciscóban is a londonihoz hasonló párbeszédek folynak, de ott első lépésben a stoptábláknál való teljes megállást akarják megszüntetni – írta a városban élő olvasónk, András.)

Kiki Lambert egy francia bringás szervezet, a Mieux Se Déplacer à Bicyclette nevében azt mondta, az új szabály segít a bicikliseknek időt és energiát spórolni, aminek köszönhetően gördülékenyebb, de nem balesetveszélyesebb a városi forgalom. Balesetek persze így is előfordulhatnak, ami miatt még a bicikliseknek sincs egységes álláspontja.

Bicycles, Rolling Stops, and the Idaho Stop from Spencer Boomhower on Vimeo.