Élesben tesztelték a holland zöldhullámosítót. Úgy tűnik, működik

2015.11.13. 13:39
Light Companion
Light Companion
Fotó: springlab.nl

Ha folyamatosan halad a forgalom, az mindenkinek jó. A dugóban időt veszítünk, fölöslegesen pöfékelünk induláskor – már ha kikapcsoljuk a motort. Kerékpárral mindez halmozottan igaz (a pöfékelést leszámítva), ha meg kell állni vele, csak nagyon lassan tudunk elindulni. Sokak szerint ez a legfőbb érv amellett, hogy ne kelljen minden pirosnál és stoptáblánál megállni bringával.

Persze ezt nem lehet mindenhol megvalósítani, és nem is tetszik mindenkinek az ötlet. Egy holland cég, a SpringLab egy másik módszert fejlesztett ki, hogy ne veszítsük el a lendületet minden pirosnál. Ez a Light Companion, avagy az interaktív zöldhullám. (Igen, elég hülyén hangzik, de az a teljes neve.)

A lényege, hogy a bringaúton egy érzékelőn áthajtva jelzik a kerékpárosnak, milyen sebességgel haladjon ahhoz, hogy mire a lámpához ér, az pont zöldre váltson.

Ez persze önmagában nem újdonság, hasonlókkal több helyen kísérleteznek autósoknak is. Ezeknél általában digitálisan jelzik ki, mekkora sebességgel kell haladni a zöld eléréséhez. A baj csak annyi, hogy a kerékpárokon nincs sebességmérő (többek közt ezért is röhejes, hogy gyakorlatilag többféle sebességkorlátozási szabály vonatkozik rájuk, mint a gépkocsikra).

Szóval itt a jelzést szó szerint egy zöldhullámmal oldják meg: a bringaút melletti LED-sor vezeti végig a kerékpárost a lámpáig. 

Hogy mennyire jó az ötlet? Néhány napja Utrechtben az önkormányzat vezetői, meg a sajtó jelenlétében élesben is kipróbálták. Egy valódi kereszteződésben, valódi lámpával, valódi emberek használták.

Sötétben baromi jól néz ki, tökéletesen látszik:

Viszont napközben nekem nem volt annyira meggyőző, a lombhullatós őszben szerintem nem annyira feltűnő. Legalábbis BicycleDutch videóján nem igazán:

Életben persze lehet, hogy tökéletes. Nektek hogy tetszik az ötlet? Jöhetnek a vélemények a kommentekbe.

FRISSÍTVE: Bár úgy tűnt, a hollandusok találták fel a csudamegoldást, valójában Dániában már évek óta van ilyen rendszer. Kovács Gergő két cikket is küldött róla, köszönjük!

És akkor itt a zöldhullámvarázsló. Nem vicc

Szerző: Kerékagy2015. november 13.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!