Jönnek a bringabarát jelzőlámpák

Koppenhágában hamarosan 20 km/órával lehet kihasználni a zöldhullámot

2016.02.19. 22:40

Koppenhága a világ legbringabarátabb nagyvárosa, szóval nem csoda, hogy ez lesz a az első, ahol a közlekedési lámpák rendszerét a kerékpárosokhoz igazítják. A dán fővárosban egy nagyjából 6,2 millió eurós program keretében cserélik le 380 ponton az elavult, 35 éves jelzőlámpákat, ami persze csak a látványos utcai hardver. A lényeg, ami mögötte van.

A Copenhagenize szerint az új forgalomirányítási rendszerrel a tömegközlekedéssel utazók 5-20, a kerékpárvezetők 10 százalékkal gyorsabban érhetik majd el a céljukat. 

A bringával közlekedőknek a legfontosabb a zöldhullám kialakítása lesz a csúcsforgalmak idején. Aki 20 kilométer/órás sebességgel halad, annak nem kell letennie sem a lábát piros lámpa miatt. A megállások és újraindulások közismerten csökkentik a kerékpár hatékonyságát.

Mostantól szenzorok figyelik a bringásokat. Ha ötnél több kerékpár közeledik a lámpa felé, akkor az tovább marad zöld, hogy ne kelljen velük megállni. A városvezetés szerint a koppenhágaiak – akiknek ma már 45%-a jár kerékpárral dolgozni vagy tanulni  így hamarabb jutnak el a munkahelyükre és onnan el, ami ugye klassz dolog.

Természetesen a tervezéskor a gépjárművek szempontjait is figyelembe veszik, de a dán főváros közlekedésszervezési döntéseinél ezeket ma már hátrébb sorolják, mint a kerékpárokat.