Elképesztő bringás átjárót terveztek San Franciscóban

2016.03.10. 14:45

Ami itt az első képen látható kérem, az nem egy akvapark csúszdája, amellyel a San Franciscó-i öböl vizébe lehet csobbanni, hanem egy bringás fejlesztés látványterve.

Tavaly mi is megírtuk, hogy annyira sok a kerékpár San Franciscóban, hogy már dugók vannak. A turisták átkerekeznek Golden Gate-en, aztán visszakompoznak, aminek az az eredménye, hogy a hídon tumultus van a bringások és a gyalogosok között, a hajókra meg a helyiek nem férnek fel. Na most talán tehermentesül a legendás híd bringás turistaözöntől, ha ugyanis elkészül a szomszédos Bay Bridge tervezett fejlesztése, alighanem mindenki oda akar majd menni kerekezni.

920x1240
Fotó: Arup Group

A Bay Bridge ugyan nem olyan kecses és híres, mint a Golden Gate, viszont valamivel hosszabb és hat hónappal öregebb is. Ráadásul igazi mérnöki bravúr ez is: a két hídrész középen egy kis szigeten nyugszik, az út pedig egy alagútban megy át rajta. A keleti felét az elmúlt években cserélték egy teljesen új, korszerű szerkezetre, ha minden igaz 2018-ra fejezik be véglegesen a régi elemek elbontását.

Ezzel párhuzamosan a nyugati rész sem marad teljesen érintetlen. A kerékpáros közlekedést például nem úgy szeretnék megoldani rajta, hogy leválasztanak egy sávot az autók rovására, hanem tulajdonképpen építenek egy komplett hidat a meglevő fölé, mint az a San Francisco Chronicle cikkéből kiderül.

920x1240 (1)
Fotó: Arup Group

 A probléma csak annyi, hogy már most is majdnem ötven méterrel a talajszint felett éri el a várost a híd, vagyis valahogy fel kell oda jutni kerékpárral. Egyelőre csak az ötletelésnél tartanak, de az autókkal együtt tartó hosszú elvezetéstől a spirálokig minden felmerült. A gyalogosok liftet kapnának, de láttunk már példát bringás liftekre is, szóval bármi megtörténhet.

Még több meglepő bringás fejlesztésért kövesd a Kerékagyat a Facebookon.