10 dolog, amit mindenképpen kerülj el bringavásárlásnál

2016.04.02. 15:58

A bicycling.com összeszedett egy szokásos tízes listát arról, hogy mit érdemes elkerülni új kerékpár vásárlásánál. Természetesen egyik sem valami hú, de nagy megfejtés: egy részük ugyanúgy igaz cipő- vagy lakásvásárlásra is, másik részüket pedig józan paraszti ésszel kitalálhatnánk (vö: számoljuk meg vásárlás előtt hány kereke van a bicónak). A benne megszólaló partnerekről már ne is beszéljünk.

Zanzásítva mégis érdemes kiposztolni, mert egyrészt hiába tudjuk mindezt, a gyakorlatban egy csomóan elfeledkezünk róluk, amikor ott állunk a boltban, másrészt kíváncsiak vagyunk, nektek mik a tapasztalataitok! Mi az, amire mindig figyeltek, vagy mi az, amit egyszer nagyon megszívtatok és többé nem követtek el?

1. Ne vásárolj kipróbálás nélkül

Elsőre elég evidens, egy huszadannyiba kerülő nadrágot is felhúzol vásárlás előtt. Jobb esetben nem csak annyit jelent, hogy körbetekersz a bolt körül. Más kérdés, hogy nem mindenhol engednek próbabringát kikölcsönözni hosszabb távra.

2. Ne a boltban teszteld, hogy megvedd online

Itt nem magaddal szúrsz ki a szerző szerint, hanem a boltosokkal. Mármint azért kerül többe a gép náluk, mert kapsz hozzá egy csomó jó tanácsot, segítenek neked egy rakás mindenben, rád szánnak rengeteg időt. Persze nem várhatják el cserébe az eladók, hogy vásárolj is (nincs is annál rosszabb, mikor éreztetik veled, hogy tessék már itt hagyni egy kis pénzt), de utána megvenni ugyanazt máshol, nem túl jó fej dolog. Én mondjuk könyvekkel mindig ezt csinálom, mentségemre legyen mondva, hogy ugyanarról a cégről van szó neten és offline is.

3. Ne egy helyen, ne egy bringát nézz meg

Ez elég alap, a piacon sem a bejárathoz legközelebbi kofától veszünk meg minden zöldséget, hanem végigsétálunk a pultok közt. A bicycling.com bloggere szerint viszont a márkahűség sem feltétlenül jó, tessék kipróbálni mindig valami újat is. Hát jó.

4. Ne vásárolj rossz szájízzel

Évekig fogod használni a bringát, szóval ha olyat veszel, ami nem igazán tetszik, ami nem igazán kényelmes, vagy csak egyszerűen amit nem igazán szeretsz, akkor hiába tűnik úgy, hogy jó vásárt csaptál, valójába nem csináltál azt. És ez nem arról szól, hogy vegyünk minél drágább gépet. Ha kinézel otthon egy baromi menő modellt, ami aztán valami miatt nem passzol hozzád a gyakorlatban, de te ragaszkodsz hozzá, utána ugyanúgy évekig szívsz vele, mintha az ár miatt kötöttél volna kompromisszumot.

5. Ne félj megkérdezni az eladót

Elég sokan vannak, akik egyrészt nem szeretnek hülyének látszani, másrészt nem bíznak az eladókban, ezért inkább mindennek maguk néznek utána – leginkább a neten. Aztán vagy sikerül szakértővé fejleszteniük magukat, vagy nem. Szerencsére pont a bringa az egyik olyan terület, ahol az eladók többsége tényleg ért ahhoz, amit csinál, nagy valószínűséggel pont azért áll ott a boltban, mert maga is megszállottja a témának. Szóval kérdezzünk tőlük bátran!

6. Ne vegyél olyan bringát, ami nem illik hozzád

Ha a Terézvárosban lakunk, ne akarjunk motorcsónakkal hazamenni.

7. Ne feledkezz meg a kiegészítőkről

Ez főleg az ár kiszámításánál fontos.

8. Ne félj az alkudozástól

Simán rákérdezhetsz, hogy ha veszel hozzá ezt, meg azt és amazt, akkor kapsz-e kedvezményt. Nagy valószínűséggel fogsz kapni. Ha meg nem, akkor sem veszett semmi, ne aggódj, senki sem fog garasoskodónak tartani egy ilyen tételnél. Ugyanúgy rákérdezhetsz, nem lesz-e akció valamikor. Ha szerencséd van lesz, és el is árulják.

9. Ne feledkezz meg a beállításról

Az ingyenes vagy filléres beállítással fogod tudni igazán kihasználni a gép adottságait. Kár megspórolni vele az időt.

10. Ne mondj búcsút a boltnak a vásárlás után

Ez a tanács mondjuk kicsit ellentmond a 3-as pontban elítélt hűségnek, na de sebaj. Én is inkább ezzel a mentalitással szimpatizálok. Ha állandó vásárló vagy valahol, ott ismerik a nyűgjeidet, igényeidet, lehetőségeidet és ha műhelyként is működnek, akkor a gépedet is. Használd ki.

És ti milyen hibákra hívnátok fel a figyelmet bringavásárláskor? Jöhetnek a tippek, sztorik kommentben, vagy a Facebookon.