Nem támogatja Tarlós bicikliellenes háborúját a fideszes polgármester

2016.04.13. 18:14 Módosítva: 2016.04.13. 18:14

Elhatárolódik Tarlós István biciklis közlekedés ellenes hadjáratától Riz Levente, fideszes polgármester. 

Az egyik legjobb európai trendnek tartom a városi bringázás terjedését. Budapest is végre előrelépett az elmúlt néhány évben, meggyőződésem, hogy ezen az úton kell továbbmennie a fővárosnak. Ez a jövő útja Európában. Éppen ezért nem támogatok semmilyen intézkedést, amely visszalépés az elmúlt évek kerékpározást ösztönző intézkedéseihez képest.

A Főváros Városfejlesztési Közlekedési és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke kerékpárbarát intézkedéseiről ismert. Az irányítása alatt működő kerület, Rákosmente elnyerte a Kerékpárosbarát Település címet is 2012-ben. 

A polgármester közleményében azt írta, hogy a városházi vitákon a biciklisek mellett állt ki.

Ezért nem hagyhatom szó nélkül, hogy nevemet a kerékpárosokat hátrányosan érintő intézkedéssel vagy tervezettel próbálják kapcsolatba hozni. [...] A kerékpáros közlekedés egészséges, emberi léptékű, környezetbarát, a jövő életformája. Meggyőződésem, hogy minden lehetséges eszközzel támogatni, segíteni, bátorítani kell.

A Magyar Kerékpárosklub kedden megszerezte azt a dokumentumot, amiben Tarlós István főpolgármester utasításba adta az általa pár éve meghirdetett kerékpárosbarát változások megszüntetését. 

Az ügy előzménye volt, amikor Tarlós István retrográd lépések egész sorát lebegtette meg decemberben. Vitézy Dávid eltávolítása után Tarlós belefogott a városi fejlesztésekért felelős BKK leépítésébe. Majd sajtótájékoztatóján "szélsőségesen tömegközlekedés-orientáltnak” nevezte Budapestet: az autós közlekedés erősítéséről, a tömegközlekedés és a kerékpáros közlekedés visszaszorításáról elmélkedett.

Ennek eredményeként született a dokumentum, amelyben a busz-kerékpársávok eltörlését, a kerékpáros nyomok felszámolását, az egyirányú utcákban engedélyezett kétirányú biciklizés tiltását adta utasításba.