Fizet az óbudai önkormányzat a biciklis dolgozóknak

2016.04.25. 17:14
A III. kerületi önkormányzat az egészségesebb sportos életmód felé tereli dolgozóit, akik ezentúl havonta akár 8 ezer forinttal gazdagodhatnak, ha bringával járnak dolgozni. Kerékpárjukat ingyenesen szervizelik.

Óbudán, a Polgármesteri Hivatal előtt lévő kerékpártárolónál mindig várakozik egy-két lelakatolt bringa, de gyakran a hivatal udvarában is parkol néhány. Egy közelmúltbeli felmérés szerint 20 dolgozó rendszeresen, 27 pedig alkalomszerűen használja kerékpárját függetlenül attól, hogy épp alkalmazott, vagy vezető beosztású. Közöttük akadnak olyanok is, akik naponta több mint 10 km távolságról járnak be, azokról nem is beszélve, akik az év 12 hónapjában tapossák a pedált.

A Bús Balázs vezette önkormányzat biciklizésre csábító mostani döntése persze nem előzmény nélkül való. Már 2009-ben bevásároltak 20 darab kerékpárt a dolgozóknak. Az igényeket látva a polgármester további 30 kerékpár beszerzésére adott megbízást (10 darab a hivatali kerékpárflottát bővíti, míg 10-10 gépet Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatának, illetve az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központnak adott át használatra).

kerekpar atadas 8
Fotó: obuda.hu

Bús Balázs polgármester új hivatal juttatási csomaggal is népszerűsíti a bringázást.

A hivatali dolgozók kerékpáros munkába járása arányában egy hónapban maximum 8.000 forint összegű Erzsébet utalványra, valamint évente kétszeri ingyenes kerékpár-szerviz igénybevételére jogosítja a munkavállalókat.

Nemzetközi példák jelzik, hogy adókedvezmények által a munkáltatók is érdekelté tehetők abban, hogy a kerékpáros közlekedést előnyben részesítsék. Ausztriában a céges magánhasználatú kerékpárok után a munkáltatók levonhatják ezek költségét az adózott eredményből. További ösztönző eszköz, hogy a munkáltatók a gépjárművel megtett utakhoz hasonlóan kerékpárral megtett üzleti célú utak után 0,38 euró költségtérítést adhatnak. Hollandiában 749 euró mértékéig adómentes a céges kerékpár biztosítása. Németországban a kerékpárok biztosításának költségeiből azok listaárának 12 százaléka érvényesíthető levonásként. Belgiumban választható kerékpáros térítés 0,22 euró/km mértékig, továbbá a kerékpár és a kapcsolódó berendezések biztosításának költségei és áfája 120 százalékban levonhatók az adóból.