Felújítják a Balatoni Bringakört

2016.04.30. 11:23

Az első szakaszban hatvannyolc kilométeren, Balatonkenese és Tihany, valamint Zamárdi és Balatonlelle között fogják felújítani és kibővíteni a balatoni körutat, erre 2,5 milliárdot szánnak. Ezt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium  a 17. Balatonkör rajtja alkalmából jelentette be szombaton.

A Balatoni Bringakört  részben a már meglévő, kijelölt szakaszok felhasználásával - egyebek mellett felújítással, szélesítéssel -, részben pedig új hálózati elemek kiépítésével akarják vonzóbbá és biztonságosabbá tenni. A felújítás 2018 végéig fog tartani az érintett szakaszokon.

Tavaly 15 százalékkal több kerékpárjegyet adtak el a balatoni személyhajó-kikötőkben, ami azt jelzi, hogy nőtt a forgalom a Bringakörön.

A második szakaszban a  Keszthely-Balatongyörök szakasz rendbetétele és a sármelléki kapcsolatot is tartalmazó kis-balatoni bekötés kiépítése várható. A  Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban első lépcsőben biztosított további csaknem egymilliárd forint felhasználásáról, a keretbővítés lehetőségéről még zajlanak az egyeztetések - idézte az MTI a minisztériumi közleményt.

Az NFM szerint a kormány 2020-ig további 1000-1500 kilométer kerékpárút megépítését tervezi. A jelenlegi uniós időszakban a pontszerű fejlesztéseket a hálózatos szemlélet váltja fel, előtérbe kerül a meglévő szakaszok összekötése, valamint a ráhordó kerékpárutak építése.