Brutális képregénysorozattal ijesztgetik az amerikai gyerekeket

2016.05.02. 13:00 Módosítva: 2016.05.02. 13:04

A másfél milliós arizonai Phoenix önkormányzata úgy döntött rááll a gyerekek bringás nevelésére, ami tök jó dolog (szerencsére idehaza is mocorog valami az ügyben). A fő témának a baleseteket és a sisakviselést tűzte ki, ami megint csak tök jó. Hogy a sisakot viselő bringásokat gyakrabban érik-e balesetek, arról megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy ha valaki balesetet szenved, akkor jó, ha védi valami a fejét.

Úgy gondolták, hogy a 10+ korosztály megfogására a legjobb módszer a képregény, nem is akármilyen.

Kiadtak ugyanis egy hét részből álló sorozatot (mindegyiket le lehet tölteni pdf-ben, teljes terjedelmében), valamennyinek az a vége, hogy egy bringás gyerek balesetet szenved. És nem csak lehorzsolja a lábát és szipogva ül a járda szélén, hogy tanítóbácsi ilyet többet nem teszek, hanem berepül egy autó ablakán, átmegy rajta egy furgon, betöri a fejét stb.

bringabaleset2.png
Fotó: phoenix.gov/streetssite

Mindez egészen brutális naturalizmussal ábrázolva, ahogy az egy tisztességes képregénynél lenni szokott. A 2011 óta tartó sorozatról megoszlanak a vélemények.

  • Egyfelől elég sokan támadják, hogy miért kell gyerekeknek ennyire sokkoló képeket mutogatni, illetve, hogy az ilyen kommunikáció elveszi a kedvet a bringázástól.
  • Másfelől az volt a cél, hogy felhívják a figyelmet a közlekedési balesetek veszélyére, ez pedig megtörtént. Nincs rosszabb amúgy sem a fiataloskodó, trendinek látszó, de azért egy kicsit sem megbotránkoztató kormányzati kommunikációnál.

Az egyes képregények mindegyike egy-egy fontos veszélyforrást dolgoz fel. Az eddig megjelent részek pdf-ben:

  1. Viselj sisakot!
  2. Jobbra tarts!
  3. Figyelj az ajtónyitásokra!
  4. Kerüld el az autók holtterét!
  5. Ne hajts át a piroson!
  6. Figyelj a táblákra!
  7. Kapcsold be a világítást!

Ezek persze csak a fő témák, mindegyik képregényből egy csomó más dolgot is meg lehet tanulni a karbantartástól a helyes öltözetig. Ti mit szóltok hozzájuk? [via bicycling.com]

Még több bringás hírre vagy kíváncsi? Kövesd a Kerékagyat a Facebookon!