A 60-as években azt hitte Amszterdam polgármestere, 30 év múlva senki nem fog kerékpározni

2016.05.05. 10:36

Állandó hivatkozási alap mindenhol, hogy Amszterdam így, Amszterdam úgy. Most a Kerékpárosklub lefordított és feliratozott egy tök jó kis videót, amiben szépen elmagyarázzák, hogy is van az az így-úgy.

Például, hogyan lehet gyerekkel közlekedni, mosógépet szállítani vagy épp öltönyben munkahelyre tekerni. 

Az alig több mint 10 perces videóban egy csomó hasznos tanács is van, hogyan kellene hozzányúlni a városhoz. Nem konkrét tervezési ötletek (bár azért jó pár best practice is szerepel benne), inkább útmutatások.

A legszebb az egészben hogy nem csak azzal a berögzüléssel számol le, hogy léteznek "biciklisták", meg "autósok" (minta léteznének mondjuk farmeresek és vászonnadrágosok), hanem az egész kerékpáros kultúra kérdésével. Könyörgöm, 

az autósokat vagy bicikliseket szidók nézzenek bele egy kicsit, pont ugyanolyan emberek ülnek a nyergekben, mint nálunk az autókban vagy a buszokon.

Meg persze a bringákon. Nincs olyan, hogy valaki attól lesz hülyébb vagy jobb fej, hogy mit vezet épp. (Oké a különbséget persze kiemeli valaki: más fajsúlyú a baleset, ha egy bringavezető vagy ha egy autóvezető hibázik, de nem ez a lényeg.)

Nekem az a legemlékezetesebb az egészből, ahol valaki arról mesél, hogy egy hollandnak hiába dicséred meg a kerékpáros kultúrájukat, nem is érti miről van szó. Annyira a mindennapok része, mint nálunk az iható csapvíz vagy hogy a boltban lehet venni friss kenyeret.

Szóval biciklizni egyáltalán nem menő, hipszter vagy trendi - hanem valami egészen természetes napi tevékenység, amit a melóstól a cégvezetőig mindenki naponta végez.

Érdekel, hogyan kerékpároznak más városokban? Kövesd a Kerékagyat a Facebookon!