Buhera a köbön: így tedd egyértelművé a KRESZ-tábládat!

2016.06.16. 11:34

Apró, mégis egyértelmű jelzéssel segítettek megoldani a tanácstalan kerékpárosok dilemmáját a Várkert bazárnál, miszerint behajthatnak-e a Lánchíd utcába vagy sem: piros iksszel áthúzták a kivételt jelző kiegészítő táblán a befele mutató nyilat.

Mint arról beszámoltunk az oszlop, amin felül az egyirányú tábla alatti kiegészítő táblán a kerékpáros kivételt jelzik (oda-vissza irányú nyilakkal), kettővel alatta pedig a behajtani tilost a bringások számára, sokakat összezavart. A BKK megfejtése szerint a felső tábla az autósokat figyelmezteti, hogy számíthatnak szembe érkező kerékpárosra, míg az alsó a kerékpárosoknak szól, hogy ne hajtsanak be.

Úgy tűnik, valaki elgondolkodott azon, hogy mivel a fővárosban nincs több olyan, egyébként teljesen irracionális utca, amibe kerékpárral be lehet hajtani szemből, de nem lehet behajtani a forgalommal azonos irányba haladva a kiépített kerékpársávon, a táblakombináció tényleg szokatlan, és ebből kifolyólag zavart okoz. Ezért a piros szigszalag használata.

Megkérdeztük a közútkezelő Budapest Közút Zrt.-t, hogy a huszárvágást ők követték-e el saját hatáskörben eljárva, vagy egy jóakaratú kerékpáros gerillaakciójáról van szó, de még nem kaptunk választ.

Azt viszont megtudtuk, hogy miért zárták le a Clark Ádám tér felé vezető, díszkővel kiépített kerékpársávot a Lánchíd utcában. Azért, mert kellett a hely a Budai várból kitiltott turistabuszoknak, amik most az út jobb oldalán teszik le, veszik fel utasaikat, elfoglalva a kerékpársávot. A nemrég meghirdetett, kerékpáros fejlesztéseket felülvizsgáló várospolitika újabb gellert kapott: nemcsak hogy ki fogják tiltani várhatóan több buszsávból is a kerékpárosokat, hanem megvalósult, amire senki sem gondolt. 

Buszokkal szorítják ki a kerékpársávból a bicikliseket.

Frissítés: Megjött a közútkezelő (Budapest Közút Zrt.) válasza:

Miszerint: az I. kerület Lánchíd utca Ybl Miklós tér és Öntőház lépcső közötti szakasza jelenleg a Clark Ádám tér felé egyirányúsítva van, mivel a Budai Várba felhajtó turistabuszok jelenleg egy forgalmi sávot elfoglalva itt várakoznak addig, amíg a diszpécserek a felhajtást nem engedélyezik. A megmaradó 1 forgalmi sávon kétirányú forgalom nem bonyolítható le. A várakozó turistabuszok melletti kerékpársávot (Clark Ádám tér felé) rendszeresen turisták foglalják el, így itt a biztonságos kerékpáros közlekedés nem biztosítható. Ezért a kerékpárosok a Clark Ádám tér felé nem hajthatnak be a Lánchíd utcába, hanem terelőútként a villamosvágány melletti közös gyalog-kerékputat használhatják. 

Tekintettel arra, hogy a korlátozás nem érinti a Lánchíd utca Apród utca felé haladó kerékpársávját, ezért az Apród utca felé az egyirányúsítással szemben a kerékpárosok behaladhatnak. A jelzőtábla tehát egyrészt azt mutatja, hogy a Lánchíd utcában az egyirányúsítással szemben haladhatnak a kerékpárosok, másrészt azt mutatja, hogy az egyirányúsítás szerinti irányban a kerékpársáv használhatatlansága miatt nem haladhatnak a kerékpárosok. 

Annak érdekében, hogy a kihelyezett jelzőtáblák által előírt, a szokásostól eltérő forgalmi rendet a KRESZ-t kevésbé ismerő közlekedők is értelmezni tudják, az egyirányú út jelzőtábla alatt a szembe közlekedő kerékpárosokat mutató kiegészítő táblán a felfelé mutató nyilat áthúztuk.

– tették hozzá.