Kitiltják a beerbike-okat Amszterdamból

2016.06.28. 13:35 Módosítva: 2016.06.28. 13:35

A sörbicikli, vagyis a beerbike öt éve még tök jó poénnak tűnt: kényelmesen tekerő és sörözgető emberek pedállal hajtanak egy járművet, amit egy józan sofőr vezet.

Aztán kiderült, hogy a dolognak van némi árnyoldala is. Panaszkodtak a hangoskodásra, meg a sörbringáról leugró utasokra, akik a kukák közé hugyoznak. Nem szép dolog persze, de a pocsolyarészeg bulituristák alighanem gyalogosan is ugyanezt teszik. 

Az igaz probléma inkább az, hogy a jármű lassabb, mint egy bringa, de nagyobb, mint egy autó, szóval olyan, mintha a belvárosban egy ökrös szekeret kellene kerülgetni. 

Amszterdamnak most elege lett belőlük: 2017-től kitiltják őket.

A helyzetet tovább súlyosbítja náluk, hogy a belvárosi utcák igen szűkek, ráadásul elsősorban kerékpáros forgalomnak vannak kialakítva.  Egy-egy sörbicikli hatalmas dugót tud okozni.

Emellett azt is emlegetik a városvédők, hogy a járművek egyszerűen gusztustalanok. Nem egyszer meztelen emberek ülnek rajtuk, vagy hatalmas felfújható péniszeket lóbálnak, stb.

A sörbiciklik helyzete amúgy a KRESZ szempontjából is elég zavaros. Ha ez kerékpár, akkor az számít sofőrnek, aki hajtja a kerékpárt. Ahogy arról már korábban is említette egy szakértő, a magyar szabályozás egyszerűen nem követi az új járműveket: a sörbringákkal éppúgy nem tud mit kezdeni, mint a 30 km/órával hasító motoros rollerrel, a mini segwayjel.

Budapestről is tiltsák ki a sörbicikliket?