A magyarok újra feltalálták a bringacsengőt

Shoka-front
2016.08.08. 07:38

Időben figyelmezteti a figyelmetlen autóst, navigál, világít és szól, ha lopják a magára hagyott bringát. Mindent tud majd a magyar fejlesztésű biciklis csengő, amelynek gyártására két nap alatt dobták össze a pénzt a támogatók. Lássuk, miért ilyen lelkes a világsajtó, mit tud majd a Shoka Bell!

Hihetetlenül lelkesen fogadták a világsajtóban a magyar fejlesztésű Shoka új termékét, pedig még nem is lehet kapni. A csengő, amely lényegében a bringások svájci bicskája a japán techlapoktól az orosz blogokon át a nagy amerikai gazdasági lapokig végigszaladt az interneten. Pedig a csengő maga nem újdonság, már egy éve is sokat cikkeztek róla, most viszont már pénz is van rá, így márciusban tényleg elkezdik gyártani.

Mi ez és mit is tud?

Öt nap alatt 105 ezer dollárt kalapozott össze jövőbeli ügyfeleitől a Shoka Bell. Az ügyesen tervezett biciklis kiegészítő mágneses bilinccsel kapaszkodik a kormányra, és nevéből adódóan legfőbb funkciója, hogy csenget.

Nem fémesen, egyhangúan, hanem nyolcféle hangon, az eszköz végén lévő joystickot kezelve akár 105 decibelen képes jelezni a gyalogostól az autósig, így mindenki időben észleli, hogy egy shokás bringás érkezik. A hangjelzés csak az egyik, vélhetően nem a leghasznosabb képessége. Sokkal újítóbb irány, hogy a tetejére, a rácsos külső alá került ledek segítségével egyszerűsített navigációs utasításokat is adhat használójának, íme:

A nyolc ledből álló lámpafunkció.
A nyolc ledből álló lámpafunkció.

A navi az Open Street Map és Mapbox által lefedett területeken tereli a biciklist, a fejlesztők saját telefonos applikációjának segítségével. A Shoka app iOS-re már jó ideje letölthető, és a csengőtől teljesen függetlenül használható. A kormányra tapadó kütyü Bluetooth-on kapcsolódik a telefonnal, és nyilakat rajzolva, valamint hangutasítással navigál. A Shoka Bellbe fért még néhány nagy fényerejű led a világításhoz is (a prototípusba nyolc, a végleges termékbe várhatóan több kerül), így teljes értékű első lámpaként funkcionál majd. És ha ez még nem elég, a Shoka Bellbe kerül egy mozgásérzékelő is, amely – szintén Bluetooth-on keresztül – 250 méteres távolságon belül jelentést küld a telefonra, ha megmozdítják a biciklit. Mindezt 159 dollárért (43 ezer forint) veheti hamarosan bárki, és az eredeti ár feléért kapják a fejlesztés és gyártás elindításának támogatói.

Bringás Waze-ből mindentudó csengő

Gyűrött arccal mesél az elmúlt időszak nehézségeiről Falus Dániel cégalapító és ötletgazda. Úgy fest, mint aki napok óta más sem csinál hajnaltól éjfélig, csak vásárlókkal és újságírókkal levelezik. Éppen csak beindult a közösségi pénzgyűjtő kampány, így kollégái napjai is hasonlóan telnek. Dániel amúgy nem megszállott bringás, azt mondja, ha a belvárosban van dolga, többnyire biciklivel megy, de sosem ekörül mozgott az élete.

Aktív évei javát marketingvonalon dolgozta végig, egyébiránt ő alapította és vezette a kétezres évek legelején az Index.hu internetes rádióját, az indexradio.hu-t. Azt mondja, az volt pályája első startupja. Az azóta eltelt bő tíz évben nagyrészt külföldi cégeknél dolgozott, bejárta a világot, az elmúlt két évben pedig mindent feltett a saját ötletére.

A Shoka Bell óriási sikerét látva furcsa, de Dániel kezdetben nem is kütyüt akart, inkább egy csak Waze-hez hasonló telefonos appot, kimondottan bringásoknak. Valamit, amely a Waze-hez hasonlóan kalkulál a gyors utakkal, gyűjti a bringás kerülőutakat, a bringások számára veszélyes pontjait a városnak. Ebből lett úgy egy évre rá a minden tudó, kézzel fogható csengő, de azt mondja, a startupok világában teljesen normális, hogy a kezdeti főötlet idővel melléktermékké -tulajdonsággá lesz, ahogy letisztulnak a lehetőségek. 2014. júniusában alapította a vállalatot, ami aztán egy kis startupok számára kiírt pályázatnak hála kapott egy nagy kezdeti lökést. Részben annak az eredménye a Shoka app.

A szoftverfejlesztés sem volt egyszerű történet, de ahogy bejött a csengő ötlete, egész másfajta feladatok elé állította Dánielt és munkatársait. Egy kézzel fogható terméket kellett összerakniuk a semmiből, de azt mondja, Magyarország erre tökéletes helyszín. Lassacskán össze is álltak a prototípusok, a profi reklámanyagok, elindult a hírverés, csakhogy az utolsó fázisokra nem maradt pénzük.

Nagy kezdőtőke híján kezdettől fogva a közösségi finanszírozásban látták a gyártáshoz szükséges keret megteremtését, de ahhoz, hogy az utolsó simításokban mindenre legyen idejük, elfogytak anyagi tartalékaik. Tavaly, év végén már azon gondolkodtak, hogy elindítják a Kickstarter-kampányt az addigi eredmények birtokában. Ekkor jött a befektető: egy szingapúri hardveres startupokra specializálódott pénzügyi alap, a Ruvento Ventures, amely befektetett a cégbe.

Dániel azt mondja, szerencséjük volt. Már azért is, mert a szingapúriak nem csak a pénzt, de az ilyen kisvállalkozások számára különösen hasznos tudást is adtak. Leszerveztek nekik bő egy tucat találkozót olyan kínai gyárakkal, amelyek gond nélkül legyártanak egy ilyen eszközt. Mivel már több sikeres kis cégbe fektettek be, sok hasznos tudást adnak át folyamatosan.

Kis kezdőcégnek ritkán adatik meg ilyen anyagi biztonság, így amíg a fejlesztés folyt, Dániel előre kitaposhatta a későbbi terjeszkedés irányait. Elmehetett például ázsiai termékkiállításokra, mint amilyen a Shanghaji CES vagy a Hong Kongi RISE konferencia, a médiában és a Facebookon terjeszthette a sokfunkciós csengő hírét, és annyi érdeklődőt gyűjtött a levelező listájára, hogy szinte biztos lehetett benne, a kitűzött egy hónap alatt összejön a megcélzott 75 ezer dollárnyi (20 millió forint) támogatás.

Végül bő két nap kellett csupán a 75 ezer dollárhoz a Kickstarteren, és a támogatás összege, további három nap alatt 105 ezer fölé ment. A leendő vásárlók némi kedvezményért cserébe (akár fél árú vásárlási lehetőségért) hajlandóak fél- egy évre előre kifizetni a terméket, megszponzorálva lényegében a legyártását.

Márciusban érkezik

Bár a Kickstarteren folyamatosan érkező dollárokat látva úgy tűnhet, most már csak hátra kell dőlni, és várni a pénzt, a munka ugyanúgy pörög tovább. Jövő márciusra ígérték az első vásárlóknak, hogy leszállítják a tökéletesen használható Shoka Bellt, vagyis nyolc, nagyon szorosan beütemezett hónap áll most Shoka előtt. El kell végezniük az utolsó simításokat a csengőn, mert onnantól, hogy elküldték a kínaiaknak a paramétereket, és ráállt egy komplett gyártósor, már nincs mozgástere a fejlesztőknek. Viszonteladókat is keresniük kell a világ minden táján, így most egy utazással és tárgyalásokkal teli időszak áll az alapító előtt.

A támogatásgyűjtő kampány első napjaiban az USA-ból jött a legtöbb megrendelőjük, bár ismerve az amerikaiak vonzalmát a formatervezett, újító kütyükhöz, ez annyira nem is meglepő. Magyarországról eddig elenyésző számú ügyfelük van, de már most, a kampány első napjaiban ott van a leginkább érdeklődők között Európa bringás nemzete, Hollandia, így a forradalmi bringacsengő sikerre számíthat.

Érdekelnek a bringás kütyük? Kövesd a Kerékagyat a Facebookon!