Bringalopások: mit tesz a rendőrség?

2016.08.30. 14:34
55 hozzászólás

Mivel a rendőrség honlapján legalább olyan gyakran bukkannak fel az újabb és újabb, kerékpárlopások ellen indított akciók hírei, mint ahányszor az ismerőseim eltűnt gépüket keresik, megpróbáltam utána járni, hogy hogyan küzdenek a magyar rendőrök a bringalopások ellen, és mit tehet, aki nem akarja felkínálni a tolvajoknak a gépét.

Múlt hétvégén Veszprémben tartott ingyenes kerékpár-regisztrációt a Bike Safe nevű online adatbázist üzemeltető, eredetileg székesfehérvári alapítvány egy rendőrségi nyílt napon. Három éve a Kerékagy is írt a Bike Safe-ről, amelynek bárki által elérhető adatbázisába a jelentkezők minimális, 300 forintos díjért tölthetik fel kerékpárjuk adatait, például a vázszámát, illetve néhány fotót. 

A programot vezető Neubauer Tamás alezredes szerint az Országos Rendőr-főkapitányság az év elején döntött úgy, hogy országos támogatást ad a kezdeményezésnek, így a rendőrségi rendezvényeken ingyen lehet bringát regisztrálni a Bike Safe-ben.

A nyílt napokra vonatkozó részletes ütemterv nem létezik és a rendőrségnek a kerékpárlopásokkal, illetve a lopott bringák körözésével kapcsolatban feltett kérdéseimre adott válaszai is vegyes érzéseket kelthetnek. 

Lopásmegelőző kisokos

 A Magyar Kerékpárosklub nem üzemeltet semmilyen bringaregisztrációs adatbázist, inkább a megelőzésben hisznek. Ingyenesen letölthető kisokosuk szerint lezárásához U-lakatot, vagy edzett szemekből álló acélláncot, és ne sodronyzárat vagy gyűrűs gerinclakatot válasszunk. A biztonsági felszerelésre a bringánk értékének legalább tíz százalékát szánjuk rá és lehetőleg ne kihúzható korláthoz láncoljuk a gépet. Az MK javasolja, hogy soha egyetlen percre se hagyjuk lezáratlanul a gépet, kerüljük a kapualjakat és a lépcsőházakat, lakatoláskor ne csak a kerékpár egyik kerekét, hanem a vázát is rögzítsük, illetve vegyünk le mindent, ami könnyen mozdítható, mert egy jobb lámpa vagy digitális sebességmérő eltűnése is nagyon tud fájni. A teljes kisokos, benne rengeteg örök érvényű bringás tippel itt tölthető le. 

Kezdjük a jó hírrel. Az utóbbi három év bűnügyi statisztikái szerint évi 12,5 ezerről 9 ezerre csökkent a bejelentett kerékpárlopások száma, Magyarországon. 

Érdekesség, hogy eközben a hivatalos lopásfelderítési arány a 21 százalékról 30 százalék fölé növekedett, vagyis a bejelentett esetek harmadában előkerülnek az eltűnt kerékpárok. A rendőrség persze felhívja a figyelmet, hogy ez egy úgynevezett követő statisztika, vagyis csak a lezárt ügyek szerepelnek benne és senkinek sincs fogalma arról, hogy pontosan hány kerékpár van az országban, hiszen soha nem létezett erről semmilyen átfogó adatbázis.

A Bike Safe-be ingyenesen regisztráló bringások később nem módosíthatják a feltöltött adatokat, de ha bejelentik, hogy ellopták a gépüket, a rendőrök a rendszerből letöltött adatlap segítségével fogják azt keresni. A Bike Safe-ben most közel 10 ezer kerékpár szerepel, miközben az alezredes szerint évi 30 ezer új kerékpárt és ki tudja hány tízezer használt gépet adnak el Magyarországon, utóbbi esetben többnyire adásvételi szerződés, vagy számla nélkül.

dscn0132
Fotó: Police.hu

Mindenki máshogy küzd a bringalopás ellen. Van, aki egyszerűen nem vesz drága, jól felszerelt gépet, esetleg kettőt is tart, és az olcsóbbik, lomis bringával oldja meg a napi közlekedést, míg a drágábbat, csak hétvégén veszi elő. 

Ha bringalopás észlelése után, a pórul járt ismerőseimhez hasonlóan rögtön feltöltünk néhány fotót a Facebookra, és átadjuk őket a rendőrségnek is, tárgykörözést rendelnek el, vagyis érdemben nyomozni fognak és a police.hu-n is keresik majd a bringát. Fontos az is, hogy a tulajdonosnak igazolnia kell, hogy az ellopott gép az övé, tehát vásárláskor érdemes szerződést írni. 

A nappalok rövidülése komoly veszélyt jelent a kerékpárokra is, ezért érdemes jól meggondolni, hol és mennyi időre hagyjuk magára a gépünket. Az sem mindegy, hogy mihez, illetve milyen minőségű lánccal, vagy lakattal zárjuk le. Ahol nem számít a vágógép zaja, ott a tolvajok egy-két percen belül szintebármilyen lopásgátló eszközt el tudnak vágni. Ha már eltűnt a bringa, cselekedjünk gyorsan a fentiek szerint, előtte pedig próbáljuk megelőzni, hogy ellopják a bringánkat, vagy annak néhány alkatrészét. 

Még több bringás tippért kövesd a Kerékagyat a Facebookon!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?