Mintha az IKEA csak a szerelési útmutatót adná

A fából készült Hoppy ettől függetlenül izgatja a fantáziám

2016.09.15. 17:36

Az elmúlt hetekben már egy-két helyen szembejött a Hoppy nevű fabringa, de annyira nem tudnak már lázba hozni az ilyen-olyan öko-, bambusz- és dizájnkerékpárok, hogy a cikkek elolvasásáig egyszer sem jutottam el. Aztán a minap az Inhabitat posztjából átkattintottam a gyártóhoz és rá kellett jönnöm, hogy egy tök érdekes kezdeményezésről van szó.

hoopy-wooden-bike-004-889x592[1]

Na jó, a gyártó szó enyhe túlzás, de a Woodenwidget bringája, amit még tavaly kezdtek árulni, akkor is nagyon érdekes.

A lényege ugyanis, hogy 11 ezer forintért (30 font) letölthetsz tőlük egy PDF-et, ami alapján csinálhatsz magadnak egy kerékpárt. Oké, nem én vagyok valószínűleg a célcsoport, mert

  • nem szeretnék ilyen bringával járni,
  • az erkélyünkön sem festettem még le a székeket, pedig egész nyáron tervezem,
  • nekem ez elég drága mulatság,

de akkor is nagyon érdekes játék lehet.

Az "elég drága mulatság" persze nem a tervekre vonatkozik, hanem az alapanyagokra, amit a tervezők úgy 100 és 250 font (37-91 ezer forint) közé lőnek be, attól függően mennyi újrahasznosított cuccot tudsz belebarkácsolni. Persze ha mindezt kifizeted, akkor még nincs biciklid.

A letöltött tervek alapján ugyanis egy lombfűrész, egy fúró és faragasztó segítségével neked kell kialakítanod a vázat. Utána persze még lakkozni is kell stb. Felteszem, a kerekeket, a fém alkatrészeket, kiegymást készen kell beszerezned.

A GYIK szerint a 130 oldalas, 200 fotóval illusztrált útmutató alapján mintegy 50 munkaóra alatt lehet meg a bringa. A végeredmény egy strapabíró kerékpár, ami elég menőn néz ki ugyan, de nekem azért inkább tűnik dísztárgynak. Már ha sikerül szépre megcsinálni. 

Hoopy a fabicikli

Woodenwidget amúgy egész mostanáig letölthető hajó- és csónakterveket árult, most vágtak bele a bringába. 

Így ránézésre a célcsoport olyan nagypapák lehetnek, akiknek egy csomó szerszámuk és maradék furnérlemezük/faanyaguk van otthon, és csak egy jó tervre van szükségük, hogy csináljanak valamit az unokájuknak. 

Olvasnál még érdekes bringákról? Kövesd a Kerékagyat a Facebookon!