A kormány adókedvezméyekkel támogathatja a a biciklis közlekedést

06
2016.09.30. 18:16

Hamarosan a kormány elé kerül egy komplex javaslatcsomag, melynek lényege, hogy adó- és egyéb kedvezményekkel támogassák a kerékpáros közlekedés fejlődését. A Révész Máriusz kerékpárügyi kormánybiztos által jegyzett javaslat a munkáltatóknak biztosítana lehetőséget arra, hogy hatékonyabban támogathassák a munkába kerékpárral járókat.

Ha a javaslatot elfogadják:

  • a munkáltatók a jelenleginél kedvezményesebb formában tudnák támogatni azokat a dolgozóikat, akik biciklivel járnak be a munkahelyükre.
  • Szintén jobb kondíciókkal vehetnének a munkatársaiknak BUBI bérletet, nagyjából úgy, ahogy most a BKV bérlet megvásárlását támogathatják.
  • A munkáltatók szintén kedvezményes adóterhek mellett vásárolhatnak új kerékpárt az alkalmazottaiknak.

A javaslatcsomag információink szerint a következő hetekben kerül a kormány elé. Ha ott támogatást kap, 2017-ben lehet belőle törvény, ez azonban a 2017-es adóváltozásokat is érinti.

Nyugat-Európai városokban bevált megoldásokat igyekeznek meghonosítani – mondta az Indexnek Révész Máriusz. Itthon elsősorban az óbudai önkormányzati gyakorlatot vették figyelembe véve, tulajdonképpen az ottani eszközöket szeretnék országosan is elterjeszteni, ehhez azonban további kedvezményekre lenne szükség, hogy a cégeknek például ne kelljen túl nagy adóterhet fizetnie a dolgozóknak adott kerékpáros juttatásokért.

A javaslatcsomag elfogadásában segíthet, hogy Óbudának Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az országgyűlési képviselője, és ő ismeri a helyi támogatásokat. A III. kerületi önkormányzat munkatársai idén tavasz óta napi 400, havi 8000 forinttal gazdagodhatnak (Erzsébet-utalvány formájában), ha kerékpárral járnak dolgozni. Ezt a lehetőséget mostantól kiterjesztik a kerületben, és már az összes, önkormányzati fenntartású intézmény dolgozói igénybe vehetik azt.

Az anyagi juttatáson felül a hivatal a kerékpárok karbantartásával, tisztálkodási és átöltözési lehetőséggel, kiegészítők felajánlásával is támogatja dolgozóit. Az önkormányzat flottájában is van már száz bicikli, és továbbiakat is terveznek beszerezni.

Révész Máriusz szerint Óbuda kiemelkedő jelentőségű a kerékpáros közlekedésben, „kevés helyen fejlesztenek annyit, mint ott”. Egy közelmúltbeli döntés értelmében országszerte 32 milliárd forint értékben épülhetnek kerékpárutak gyorsított eljárásban.

Több nemzetközi példa van arra, hogy adókedvezményekkel a munkáltatók is érdekelté tehetők a biciklis közlekedésben. Ausztriában a céges magánhasználatú kerékpárok után a munkáltatók levonhatják ezek költségét az adózott eredményből. A munkáltatók ezen kívül a gépjárművel megtett utakhoz hasonlóan kerékpárral megtett üzleti célú utak után 0,38 euró költségtérítést adhatnak. Hollandiában 749 euróig adómentes a céges kerékpár-biztosítása.