Nem bűncselekmény, ha levágják a lakatot a bringáról, majd elviszik!

2016.10.21. 10:17
170 hozzászólás

Pár napja egy kávézóban ültem, amikor az ablakon át egyszer csak látom, hogy két férfi épp a biciklimet próbálja elvinni. A váz egy közlekedési tábla oszlopához volt kikötve, ők meg nekiálltak kirángatni a táblát a helyéből. Lefotóztam őket, aztán kiszaladtam, épp mire sikerült a táblát kihúzniuk. Kicsit kiabáltunk, épp kezdtem hívni a rendőröket, amikor inkább mégis elmentek.

Hát, a rendőrséggel nem biztos, hogy sokra mentem volna. Épp most fedeztem fel itt a hírügyeletben, hogy tegnap a KEMK blog kitett egy rendőrségi határozatot, mely szerint ha valaki nem eltulajdonlási szándékkal viszi el más kerékpárját, az nem bűncselekmény, akkor sem, ha levágja a zárat. Sőt, mivel a bicikli nem gépi meghajtású, ezért jármű önkényes elvitelének sem minősül a dolog.

14671153 1788460181434044 2130480869991281589 n

Nem csoda, ha javulnak a bűnfelderítési statisztikák! De a parttalan cinizmus helyett koncentráljunk inkább a gyakorlati tanulságokra.

Ha legközelebb azon kapok valakit, hogy épp viszi a biciklimet, akkor járok a legjobban, ha fotózás és rendőrösdi helyett inkább nyugodt hangon megkérdem, hogy ugye karitatív célra gyűjtik a kerékpárokat valamelyik nélkülöző gyerekeket segítő szervezet javára, és ha bólogatnak, aláíratok velük egy papírt, a bringa árát meg levonom az adómból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?